Kan man lita på att den kvadratmeteryta som anges i en bostadsannons är korrekt? Det bör man kunna göra – men om det ändå skulle vara fel? Pris per kvadratmeter är ett bra mått för att kunna jämföra priser mellan olika bostäder, några kvadratmeter här och där kan göra skillnad på priset.
Bostadens storlek är angiven i objektbeskrivningen då du köper den, denna beskrivning av storlek behöver vara absolut korrekt. Om detta inte stämmer med verkligheten kan det uppstå en tvist som leder till att köparen har rätt till ersättning.
Säljarens ansvar
Säljaren ansvarar för att de uppgiften som anges är korrekta. Om du känner dig osäker kan du göra en kontrollmätning innan försäljning. Om det är en äldre bostad kanske gamla uppgifter om storlek osv behöver uppdateras och det kan vara en god idé att göra detta som säljare så att man inte åker på problem efter försäljningen.
Som köpare skall man kunna känna sig helt säker på att de fakta som är listade om bostaden är helt korrekta. Eftersom säljaren är ansvarig är det till säljaren du ska reklamera fel eller icke korrekta uppgifter. Det bästa är att göra det omedelbart då du upptäcker en missvisande uppgift. Om du drar ut på det kan reklamationen underkännas på grund av att den inte utfördes i tid. Vad gäller bostadsrätter räknas de som lös egendom och regleras därför av köplagen som säger att köparen har ”skälig” tid på sig att reklamera upptäckta fel. Normalt kan en sådan reklamation inte utföras senare än 2 år efter köpet. För ett hus gäller Jordabalkens regelverk vilket innebär att motsvarande tid för ett hus är 10 år efter köpet.
Tänk dock på att ett ”kvadratmeterfel”, det vill säga en icke korrekt uppgift blir mycket svår att driva om du väntar in i det sista, en sådan reklamation bör göras omedelbart. Om avvikelsen är minimal har man för det mesta inte någon rätt till ersättning av säljaren då priset troligtvis inte har påverkats. Reklamationen ska utföras (helst skriftligt) till säljaren och där skall du skriva vad du begär i ersättning och varför du begär ersättning.
Tips:
Planerar du att sälja eller köpa en bostad inom det närmaste året? Då kan vi rekommendera dessa två gratistjänster:
1. Hittamäklare.se – få hjälp med att samla in offerter & att jämföra mäklarna i det område där du bor. Offerterna kan du använda för att undvika att betala onödigt mycket för mäklaren.
2. Lendo.se – jämför räntor på lånelöften & bolån hos ett stort antal banker med en enda ansökan.
Båda tjänsterna är helt gratis att använda och du förbinder dig inte till något när du skickar in en ansökan.
Prisavdrag
Om jag upptäckt att bostaden är mindre än jag planerat, vilket avdrag kan jag göra?
Det enklaste är att dividera det betalade priset med antalet kvadratmeter som felaktigt angavs i annonsen. Jämför med det kvadratmeterpris som du betalat för de färre kvadratmetrarna och dra av mellanskillnaden. Detta är en enkel linjär beräkningsmetod där den faktiska kostnaden illustreras.
Det finns andra metoder som man kan använda för beräkning av värdeskillnad på. Det beror på vad det är för objekt och geografisk placering eller andra faktorer hur varje kvadratmeter värderas. I vissa fall kan värdet vara högre än i andra. Om det finns färre objekt i området och intresset är stort för just detta objekt kan värdet t ex vara högre. Om du undrar kan det vara läge att ta hjälp av en erfaren bostadsvärderare.
Är det värt att gå vidare med krav?
Hur kan jag veta om det är värt att gå vidare med mitt krav, eller om det bara tar onödig tid utan att leda till något positivt?
Om det skiljer på en eller två kvadratmeter bör du nog fundera på att glömma det hela. Möjligheten att få ersättning då är väldigt liten. Om det däremot skiljer på fem eller fler kvadratmeter kan du ha rätt till ersättning då detta är väsentligt. Du kan anlita en besiktningsman för att få en professionell kontrollmätning av bostaden, exempelvis Anticimex, vilket gör att du får ett protokoll med alla uppgifterna. Detta kan sedan ligga till grund för ditt krav på ersättning.
Reklamationen till säljaren ska innehålla:
- Orsaken till att du vill ha ersättning.
- Hur mycket du vill ha.
- Vad du baserar din uträkning på.
- Bifoga kontrollmätning och/ eller värdering.
Glöm ej de tips vi nämner ovan:
Använd gratistjänsterna nedan för att undvika att betala onödigt mycket till banken och till mäklaren.
1. Hittamäklare.se – få hjälp med att samla in offerter & att jämföra mäklarna i det område där du bor. Offerterna kan du använda när du förhandlar om arvodet med den mäklare du vill anlita.
2. Lånekoll.se – Jämför räntor på lånelöften, bolån & privatlån hos upp till 40 st banker med en enda ansökan.
Bägge tjänsterna är helt gratis att använda och du förbinder dig inte till något när du skickar in ansökan.