Hyrköp

Står du i valet och kvalet om du ska köpa en bostad eller hyra? Kanske har du inte möjlighet att köpa just idag, eller så vill du fundera lite på om du trivs i den nya lägenheten? Och om du står på andra sidan som fastighetsägare – finns det en boendeform som gör att du kan slussa ut ditt ”lager” av lägenheter snabbare?

Hyrköp är en möjlighet som gynnar båda parter. Boendeformerna har alltid varit ganska polariserade, om man inte hyr sin bostad äger man den, men det finns faktiskt ett mellanting som är riktigt intressant. Hyresgästen kan hyra bostaden med köpoption på att köpa den lite längre fram. Denna modell har plockats upp av flera bolag som exempelvis Veidekke, HSB och Riksbyggen.

Hyrköp av bostadsrätt

Hyrköp bostad / lägenhet / bostadsrätt

Hyrköpet innebär att du som hyresgäst först hyr bostaden under en förutbestämd period, och därefter köper den. Det finns inte något exakt regelverk för hur detta ska gå till, ofta lämnar man en mindre insats vid hyresperiodens början, man kan exempelvis göra månadsinbetalningar till handpenningen eller liknande. På så sätt blir det lättare att få ihop till 15% handpenning eftersom det betalas in över tid.

Så här går det till

Hur fungerar ett hyrköp, och kan du som hyresgäst ångra dig? Det är viktigt att önskemål om vissa villkor skrivs in i avtalet, ett exempel på detta är en klausul som ger både säljare och köpare rätten att häva avtalet. Vid skrivet avtal blir det svårt att ångra sig utan påföljd om man inte reglerat detta.

Så här fungerar ett hyrköp:

  • Hyrköp passar om du inte har sparat ihop till kontantinsats.
  • Fastighetsägaren omsätter sina fastigheter snabbare.
  • Hyresgästen kan bo månader eller år enligt överenskommelse – innan köpet utförs enligt given option.
  • Köpoptionen ger hyresgästen rätt att köpa bostaden till ett pris som bestämts i förväg, detta är dock ingen skyldighet.
  • Hyrköp gäller endast en nyproducerad bostadsrätt såld av företag. Köpoptioner eller hyrköp av bostadsrätter godkänns ej mellan privatpersoner, en part måste vara företag.
  • Optionsavtalet kan utformas på olika sätt – vanligast är att bostaden köps vid en förutbestämd tidpunkt, men avtalet kan utformas så att köpet kan utföras före utsatt datum.
  • Vissa bolag, eller i vissa situationer, har satt en åldersgräns för hyrköp till upp till 35 år, vilket då gäller innehavaren av kontraktet.

Planerar du att köpa bostad?
Helst skall du ha ett lånelöfte klart redan innan du går på visning. En hemsida som vi upplever är väldigt duktiga på lånelöften och erbjuder väldigt fördelaktiga räntor är Lendo.se. De kan även hjälpa dig med att förhandla ner räntan på befintliga lån.

Lendo jämför bolån och lånelöften hos flera olika banker åt dig med en enda ansökan. Du får en lista med bankernas olika erbjudanden och du väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte. Det är helt gratis att använda tjänsten och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Exempel på hyrköp

Flera bostadsbolag erbjuder idag hyrköp. Det kan handla om vissa nyproduktioner eller vissa lägenheter inom en nyproduktion. Användningssättet av denna boendeform är mycket dynamiskt och utifrån fastighetsägarens synvinkel kan den anpassas efter hur marknaden ser ut för tillfället. Kort sagt – hyrköp kan gynna både säljare och köpare.

Om du som hyresgäst har intresse av hyrköp går det att ta kontakt med alla de stora fastighetsbolagen som bygger nya lägenheter. Riksbyggen är ett gott exempel på en av de större aktörerna som använder sig av hyrköp. Deras välpaketerade hyrköpstjänst vänder sig till privatpersoner mellan 18 och 25 år. Här följer deras villkor:

  • Hyresgästen hyr lägenheten med option att köpa den inom 5 år.
  • Hyran motsvarar nyproduktionshyra på den ort detta avser.
  • Riksbyggens överlåtelsepris till hyresgästen ska motsvara högst den ursprungliga insatsen med årlig uppräkning enligt konsumentprisindex.
  • Medlemmar i Riksbyggen har förtur till hyrköp, i andra hand övriga intresserade.
  • Maximalt 10% av lägenheterna inom en bostadsrättsförening kommer att erbjudas via hyrköp.
  • Innan köpoptionen nyttjas, det vill säga under hyrtiden, äger Riksbyggen lägenheten.
  • Om den som skrivit ett hyrköpskontrakt ångrar sig kan man ändå bo kvar som hyresgäst.
  • En hyrköpslägenhet omfattas inte av Riksbyggens bytesrätt.

Överlåtelse av bostad mellan privatpersoner

Hyrköp är inte tillåtet mellan privatpersoner då det är reglerat i lag att bostäder inte kan överlåtas via optionsavtal om inte den ena parten är ett företag. Ett tips, om man vill genomföra en sådan affär är att utföra en helt vanlig försäljning med ett senarelagt tillträdesdatum. Det går utmärkt att göra ett vanligt hyresavtal för perioden innan tillträdet. Det vill säga två separata avtal tecknas, ett för hyresperioden och ett som avser försäljning av bostaden.

Fördelen med detta är att köparen har möjlighet att spara till kontantinsatsen under hyresperioden, däremot är man tvungen att köpa bostaden – om det inte finns en överenskommelse mellan säljare och köpare i det separata kontraktet som reglerar en eventuell ångerrätt.

Tips:
Planerar du att sälja eller köpa en bostad inom det närmaste året? Då kan vi rekommendera dessa två gratistjänster:
1. Hittamäklare.se – få hjälp med att samla in offerter & att jämföra mäklarna i det område där du bor. Offerterna kan du använda för att undvika att betala onödigt mycket för mäklaren.
2. Lendo.se – jämför räntor på lånelöften & bolån hos ett stort antal banker med en enda ansökan.

Båda tjänsterna är helt gratis att använda och du förbinder dig inte till något när du skickar in en ansökan.

Foto av författare
Joakim har arbetat som fastighetsmäklare i ca 10 år och har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Han vill via sina guider förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp och försäljning av bostäder.

Lämna en kommentar

Hojjo Sverige AB
Ytterbyvägen 5C
442 30 Kungälv
Org nr: 559122-2780