Jämföra och välja mäklare

En skicklig mäklare kan göra stor skillnad när du ska sälja din bostad, men hur hittar du den som passar bäst för uppdraget? Hur ser du skillnad på seriösa och oseriösa mäklare? Du kan läsa goda omdömen om en mäklare men det är ändå inte säkert att detta är en mäklare som passar för just dig. Det är viktigt att du pratar med mäklaren personligen då det är ett stort ansvar du överlämnar. Mäklaren ska hjälpa dig att få så bra betalt som möjligt och även kunna ge dig råd om bostadens skick och det som eventuellt behöver renoveras. Mäklaren ska också hålla dig informerad om hur marknaden ser ut för just din typ av bostad. Om mäklaren inte är tillräckligt skicklig kan det betyda stora förluster i slutändan.

Det handlar inte om att välja mäklaren med det lägsta arvodet – det handlar om att välja utifrån slutresultatet. Vem kommer att leverera det högsta slutpriset för din bostad?

Checklista & frågor till mäklaren

Jämföra och välja mäklare

Ett hembesök av en mäklare är kostnadsfritt, bjud hem flera för att jämföra deras tjänster och även personligheter. Tala om för dem att du vill ha en bedömning av marknadsvärdet på bostaden, en offert och tips på de förbättringar som kan höja värdet på bostaden innan försäljning. Det blir närapå lite som en ”anställningsintervju”.

  • Jämför mäklare
    Bjud in till kostnadsfri värdering, ställ frågor. Mäklaren ska förstå sig på bostadsmarknaden, hur man säljer och när på året, köparbeteenden och önskemål, vad behöver renoveras och vad detta kan generera för slutpris. Vilka villkor har mäklaren och vilket är mäklarens arvode. Du kan själv kolla upp tidigare försäljningsresultat eller, om du önskar, be om referenser. Sist men inte minst är det en förtroendefråga – kommer du bra överens med mäklaren och litar du på honom/ henne? Och framförallt – är mäklaren rutinerad och erfaren av mäkleri?
  • Välj en mäklare som ”kan” området
    En mäklare som känner till området lokalt förstår vad som säljer bäst och vilka köpare som brukar komma på visningarna. Välj också en mäklare som har tillgång till en professionell fotograf om du själv inte har det. Det kan också vara så att du behöver styla bostaden. Förhör dig med mäklaren om vilka extratjänster som kan tillhandahållas, en professionell fotograf bör vara självklart.
  • Arvodet till mäklaren
    Ställ frågan om provision och fast pris, på vilket sätt vill mäklaren ha betalt? Gör också klart om vad som gäller under ”ensamrättstiden”, det vill säga under den period som mäklarens ensamrätt till att sälja bostaden gäller. Om du själv får tag på en köpare är det normala att mäklaren ändå får sin provision.
  • Är mäklaren registrerad?
    Det går snabbt att kolla upp med Fastighetsmäklarinspektionen att mäklaren är registrerad och får agera som mäklare. Där kan du också se om mäklaren har fått någon varning tidigare.
  • Var med och godkänn marknadsföringen
    Det finns flera olika sätt att profilera och marknadsföra bostäder till salu. Var med och godkänn allt som mäklaren producerar innan det läggs ut och publiceras.
  • Spekulantregister
    Fråga mäklaren om det finns ett spekulantregister eller hon han/ hon redan har kunder som kan vara intresserade av din bostad. Brukar köpare normalt visa intresse för denna typ av bostad? Det kan gå snabbare att sälja den om spekulanter redan står i kö.
  • Uppgraderingar av bostaden
    Fråga mäklaren om renovering eller uppgradering kan höja slutpriset på bostaden. Mäklaren bör känna till vad spekulanterna vill ha och vad som genererar ett högre slutpris.
  • Visningsdags
    Fråga mäklaren om planen. Hur skulle ett upplägg kunna se ut? Hur många gånger visas bostaden. Olika datum kan vara bättre än en enda lång visning, två visningar är vanligt.
  • Hur sköter mäklaren budgivningen?
    Ta redan på hur mäklaren avser att sköta budgivningen om du skulle anlita honom/ henne. När uppdraget är slutfört kan du be om en lista med alla spekulanter och bud.

Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se
 hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Kostnad för mäklare

Du kan förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Se över offerterna du fått av mäklarna som varit på besök, använd offerterna till din fördel i förhandlingen. Arvodet ska kännas bra för båda parter. Mäklarnas arvoden/provisioner kan variera oerhört mycket, var inte rädd att förhandla för att pressa ner priset.

Mäklarna brukar erbjuda olika upplägg för provisionen, här är exempel på de vanligaste uppläggen:

  • Vanlig procentsats
    Exempel: mäklaren tar ut 4% av slutpriset på bostaden i provision/ arvode.
    (Vid ett slutpris på 1 000 000 kronor tar mäklaren 40 000 kronor)
  • Stegprovision
    Exempel: mäklaren tar ut 30 000 kr i provision + 8% på delen av köpeskillingen som överstiger 1 000 000 kronor.
    (Vid ett slutpris på 1 100 000 kronor blir provisionen 38 000 kronor)
  • Fast arvode
    Exempel: mäklaren tar ut ett fast arvode på 40 000 kronor oavsett vilket slutpris bostaden betingar.
Foto av författare
Joakim har arbetat som fastighetsmäklare i ca 10 år och har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Han vill via sina guider förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp och försäljning av bostäder.

Lämna en kommentar

Hojjo Sverige AB
Ytterbyvägen 5C
442 30 Kungälv
Org nr: 559122-2780