Mäklararvode

Det kostar pengar att anlita en fastighetsmäklare. Denna kostnad kallas för mäklararvode eller mäklarprovision. Du och mäklaren förhandlar fram hur mycket du skall betala och det skrivs in i uppdragsavtalet som du signerar innan ni påbörjar försäljningen.

Artikelns innehåll:
1. Tabeller med normala & rimliga mäklararvoden
2. Mäklaren ger dig 3 olika provisionsmodeller att välja mellan
3. Vad ingår / ingår inte i mäklararvodet?
4. Varför skall man betala för en mäklare?
5. Mäklarnas prislistor
6. Mäklararvodet är avdragsgillt
7. Kan man pruta på mäklararvodet?
8. När betalar man mäklarkostnaden?

Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik

Tabeller med rimliga mäklararvoden för 2024

Nedan följer tre stycken tabeller, en för hus, en för bostadsrätter och en för tomter. Tabellerna visar på ett ungefär hur mycket du behöver betala i mäklararvode vid försäljning av din bostad.

Använd våra nivåer för att skapa dig en bild av vilka nivåer som är rimliga och normala. Nivåerna är framtagna av skribenten tillsammans med andra mäklarkollegor i branschen. De är framtagna för att du som läsare skall kunna skapa dig en ungefärlig bild av nivåerna. I verkligheten skiljer sig dock mäklarnas arvoden åt i olika delar av landet samt mellan olika mäklare.

Bostadsrätter

Bostads-
rättens värde
Arvode i krArvode
i %
0,5 – 1 mkr25 – 35 0003,5 %
1 – 2 mkr30 – 45 0002,5 %
2 – 3 mkr40 – 65 0002 %
3 – 5 mkr55 – 75 0001,75 %
5 – 7 mkr65 – 90 0001,5 %
7 mkr –90 – 120 0001,3 %

Skrivuppdrag bostadsrätt: Om du redan har en köpare till din bostadsrätt men vill anlita en mäklare som sköter pappersarbetet, kontraktsskrivningen och tillträdet så kan du räkna med att det kostar ca 10 – 15 000 kr i mäklararvode.

Hus

Husets värdeArvode i krArvode
i %
0,5 – 1 mkr45 – 55 0004,5 %
1 – 2 mkr55 – 65 0004 %
2 – 3 mkr60 – 80 0003 %
3 – 5 mkr70 – 90 0002 %
5 – 7 mkr80 – 120 0001,5 %
7 mkr –90 – 120 0001,3 %

Mäklararvodet är ca 30 – 50 % högre för hus än för bostadsrätter eftersom det innebär ett större ansvar och mer arbete för mäklaren att sälja ett hus.

Skrivuppdrag hus: Om du redan har en köpare till ditt hus men vill anlita en mäklare som sköter pappersarbetet, kontraktsskrivning och tillträde så kan du räkna med att det kostar ca 10 – 25 000 kr.

Tips!
Mäklarnas arvoden/provisioner kan skilja sig lite i olika delar av Sverige och mellan olika mäklare. Använd hemsidan Hittamäklare.se för att samla in offerter och att jämföra mäklarna som är aktiva där du bor.

Offerterna kan du använda när du skall välja mäklare och när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis att skicka in en ansökan hos Hittamäklare och du förbinder dig inte till något.

Tomter

Det innebär inte så mycket ansvar och arbete för mäklaren att sälja en tomt. Spekulanter åker ofta och tittar på tomten själv vilket innebär att mäklaren inte behöver ha lika många visningar exempelvis. Därför bör du alltid försöka förhandla ner arvodet rejält om mäklaren lämnar en offert med en hög provision för en tomtförsäljning.

Tomtens värdeArvode i kr
0 – 3 mkr30 000 – 60 000 kr
Över 3 mkr60 000 – 70 000 kr
Kan två mäklare på samma mäklarbyrå ta olika mycket i provision?

Ja, mäklarna bestämmer vanligtvis sina provisioner själva

Mäklaren erbjuder 3 st olika provisionsmodeller

1. Fast arvode:
Du betalaren fast summa till mäklaren för försäljningsarbetet. Med denna modell spelar det ingen roll vad slutpriset blir. Mäklaren får lika mycket betalt oavsett.
Exempel: 45 000 kr i fast arvode
2. Vanlig provision:
Mäklaren tar en viss procent av försäljningspriset i provision. Ju högre slutpriset blir desto mer betalt får mäklaren.
Exempel: 2 % av försäljningspriset i provision
3. Stegrande provision:
Mäklaren tar en fast summa eller procentsats upp till en specifik nivå på försäljningspriset. Utöver det tar mäklaren en högre procentsats på den del av försäljningspriset som överstiger den förutbestämda nivån. Med denna modell kan provisionen bli skyhög om budgivningen drar iväg mer än väntat.
Exempel: 1 % i provision på försäljningspriset upp till 2 000 000 kr och 10 % i provision på den del av försäljningspriset som överstiger 2 000 000 kr.
Vilken provisionsmodell passar mig bäst?

Vilken modell som passar dig bäst beror på vad du tror att slutpriset kommer att bli. Om du tror att budgivningen kan dra iväg och att din bostad kan komma att säljas betydligt dyrare än vad mäklaren tror så bör du inte välja alternativ nummer 3, stegrande provision. Men om du tror att mäklaren överskattar marknaden så är alternativ 3 det bästa.

De flesta bör välja alternativ nummer 2, dvs den klassiska vanliga provisionen. Den ger mäklaren incitament att arbeta för ett högre slutpris samtidigt som du inte riskerar att provisionen blir oskäligt hög om slutpriset drar iväg långt över förväntningarna.

Vad ingår / ingår vanligtvis inte i mäklararvodet?

MomentIngår i arvodet?
FotograferingJa
MarknadsföringJa, men inte all marknadsföring
Kostnaden för annons på HemnetNej
Visningar & budgivningJa
Kontrakt, tillträde & alla dokumentJa
Hjälp med deklarationen av försäljningenJa
BesiktningNej
StylingNej
Flytt & städtjänsterNej

Alla försäljningskostnader du betalar utöver mäklaren är avdragsgilla när du deklarerar försäljningen.

Vad behöver jag göra själv vid en försäljning om jag anlitar en mäklare?

I princip bara städa och göra bostaden fin inför visningar och fotografering samt se till att bostaden städas och töms ordentligt vid flytten. Resterande sköter mäklaren så du behöver bara följa instruktionerna.

Varför skall man betala för en mäklare?

Studier visar att mäklare får ut ett betydligt högre slutpris än privatpersoner som säljer sina bostäder själva, utan mäklare. Mäklaren betalar alltså sin egen kostnad genom att få ut ett högre slutpris. Anlitar du en mäklare slipper du att göra allt jobbet själv och du får dessutom mer pengar i plånboken i slutändan enligt Värderingsdatas / Mäklarsamfundets studie. Även i en studie i Aftonbladet kan du läsa om att mäklare får mer betalt.

Att anlita en mäklare kan jämföras med att anlita en person som skall förvalta dina sparpengar. En duktig förvaltare gör jobbet så bra att dina sparpengar växer kraftigt. Om förvaltaren lyckas bra med att få dina pengar att växa kraftigt kan du med glädje betala en lite högre förvaltningsavgift. Samma sak gäller för mäklare. En duktig mäklare kan få upp slutpriser på din bostad vilket gör att det kan vara värt att betala lite extra för att anlita en duktig mäklare istället för en dålig mäklare som tar lite betalt.

Mäklararvode / provision
Tar mäklaren betalt om bostaden inte säljs?

Nej, vanligtvis inte (läs vad som står i uppdragsavtalet om uppsägning)

Hur mycket högre slutpris får en mäklare ut?

Enligt undersökningen från Värderingsdata som vi länkar till i texten ovan får mäklare ut i snitt 26 % högre slutpris

Mäklarnas prislistor

Mäklarna får ofta prislistor från mäklarfirman de arbetar på. Listorna visar på ungefärliga nivåer där de vill att mäklarna skall ligga med sina provisioner. Dessa listor är dock inget som mäklarna sprider ut eller visar upp för allmänheten eftersom det inte gynnar deras arbete.

En duktig mäklare med god erfarenhet tar ut en högre provision vid varje försäljning än en nyutexaminerad mäklare som försöker slå sig in i branschen. En prislista skulle därför låsa mäklarna vid specifika provisionsnivåer och begränsa deras möjligheter att höja sina provisioner successivt i takt med att de blir bättre och bättre på sitt jobb.

Betalar köparen något mäklararvode?

Nej, endast säljaren.

Avdragsgillt

Kostnaden du betalar för mäklaren är avdragsgill. Det innebär att du kan dra bort den kostnaden från din vinst och därmed minska den vinstskatt du skall betala. Detsamma gäller om du gör förlust på din bostad. Då kan du använda kostnaden du betalt för mäklaren för att göra din förlust större och därmed få tillbaka mer på skatten med hjälp av förlustavdraget.

Man kan lite förenklat säga att Skatteverket betalar en del av mäklarens kostnad i form av minskad skatt.

Kan man pruta på mäklararvodet?

Det går i princip alltid att pruta på mäklarnas arvoden. När mäklaren lämnar sina offert till potentiella kunder försöker han/hon oftast ta ut så mycket som möjligt så det finns nästan alltid prutmån. Samla in offerter från flera olika mäklare och använd våra tabeller för att skapa dig en bild av vad ett rimligt arvode är för din typ av bostad. Sedan kan du förhandla med mäklaren du vill anlita och försöka få ner provisionen till en nivå du känner dig nöjd med.

Du kan aven använda dig av de olika provisionsmodellerna och välja en modell som gör att du inte behöver betala onödigt mycket för mäklaren.

När betalar man mäklarens kostnad?

När du säljer din bostad kommer köparen att betala in en handpenning på 10 % av bostadens pris in på mäklarens klientmedelskonto. När alla eventuella villkor i kontraktet är uppfyllda så skall mäklaren betala ut handpenningen till dig. I samband med det drar mäklaren av sitt arvode och du får ett kvitto av mäklaren på tillträdet.

Vanligtvis får du handpenningen minus arvodet utbetalt till ditt konto inom 3-4 veckor efter kontraktet skrivs.

Glöm ej!
Jämför mäklarna och deras arvoden/provisioner med hjälp av hemsidan Hittamäklare.se.

Använd offerterna när du skall välja mäklare och när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis att skicka in en ansökan hos Hittamäklare och du förbinder dig inte till något.

Foto av författare
Joakim har arbetat som fastighetsmäklare i ca 10 år och har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Han vill via sina guider förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp och försäljning av bostäder.

Lämna en kommentar

Hojjo Sverige AB
Ytterbyvägen 5C
442 30 Kungälv
Org nr: 559122-2780