Bolån utan fast anställning

Ja – det går i de flesta fall att få ett bolån utan fast anställning, men det kan betyda lite mer arbete för dig som lånar. Du behöver styrka din återbetalningsförmåga och det är förstås enklare för den som kan sända in ett antal lönebesked eller ett anställningsbevis. Om din återbetalningsförmåga godkänns spelar det mindre roll vilken form du arbetar under – banken är intresserad av att du kan betala tillbaka och har råd med lånet. Förr i tiden kunde även den ekonomiska historiken vara ett hinder, men banker och kreditgivare börjar mer och mer frångå detta. Istället bedömer man framtiden och den betalningsförmåga som låntagaren kan visa upp framåt i tiden.

Räntan kan bli högre

bolån utan fast anställning

Hos de flesta kreditgivare kan räntan på lånet påverkas av hur stort förtroende de har för dig och hur de bedömer risken att låna ut pengar till dig. Skulle de bedöma att din återbetalningsförmåga är ett gränsfall kan de bedöma räntan individuellt och du får betala en högre ränta. Se upp med detta, och undersök i första hand de kreditgivare där du kan få den lägsta räntan utifrån din situation.

Det ska tillägas att din kreditvärdighet också spelar roll. Har du flera listade betalningsanmärkningar kan det bli svårare att låna. Om du har god kontakt med din bank och visat upp en god betalningsförmåga hos dem kan det fungera i alla fall, annars finns det ett fåtal kreditgivare som i sådana fall lånar ut till högre ränta.

Förbered dig inför bankmötet

Kom alltid väl förberedd till ett möte med banken eller kreditgivaren. Läs på om bolåneformer och var väl förberedd för att styrka din framtida återbetalningsförmåga, kanske har du också för avsikt att börja spara regelbundet i banken i fonder eller annat. Detta hjälper till. Var utrustad med en budget och se över hur stort ditt lånebehov är. Har du andra källor som kan hjälpa till med finansieringen? Sparade pengar kanske?

Visa för banken att du har en plan. Kontantinsatsen är 15% av bostadens pris, visa hur du har tänkt finansiera denna. Du behöver också visa upp en kalkyl över månadens kostnader så att banken får en totalbild över hushållets ekonomi. Det är populärt med dokument som visar alla förväntade framtida inkomster samt besparingar då detta ger säkerhet. Banken brukar vilja se lönebeskeden från de senaste månaderna eller halvåret.

Ditt lån blir billigare om bankens risk är lägre. En stabilare återbetalningsförmåga minskar risken. Ditt mål med mötet bör vara att visa upp en stabil ekonomi samt säkerhet i både återbetalningsförmåga och bostadsinvestering. Kontakta flera långivare, nöj dig inte med det första erbjudandet om du tycker att räntan är lite för hög. Det finns flera bra jämförelsesajter för räntor, men tänk på att du också kan förhandla under själva mötet.

Planerar du att köpa bostad?
Helst skall du ha ett lånelöfte klart redan innan du går på visning. En hemsida som vi upplever är väldigt duktiga på lånelöften och erbjuder väldigt fördelaktiga räntor är Lendo.se. De kan även hjälpa dig med att förhandla ner räntan på befintliga lån.

Lendo jämför bolån och lånelöften hos flera olika banker åt dig med en enda ansökan. Du får en lista med bankernas olika erbjudanden och du väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte. Det är helt gratis att använda tjänsten och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Är medsökande bra att ha?

Det är det oftast. Om två inkomster slås samman kan det bli ett helt nytt scenario. Om två personer ansöker om lånet kan man stärka sin position i förhandlingen om lägre ränta. Om du själv inte har fast anställning kan det vara fördelaktigt att välja en medsökande som har det. Den medsökande ska också underteckna lånehandlingen för att den ska vara giltig.

Bankens resonemang grundar sig nästan helt i din återbetalningsförmåga och om de har förtroende för dig. Om du inte har fast anställning kan du förstås få avslag, men oftast återkommer banken med frågor som ger dig möjlighet att bevisa din kreditvärdighet på andra sätt. Vi har tidigare nämnt att det är en fördel att spara i banken, det kanske är så att du ska utöka ditt sparande, köpa fonder månadsvis eller någon annan sparform. Detta visar att du har råd att lägga undan pengar på sparande varje månad, men mest av allt visar det att du är ansvarsfull och planerar framåt.

Låneskydd

Det kan vara bra att teckna ett ”låneskydd”, vilket ingår hos vissa banker om du är ”helkund” hos dem, det vill säga nyttjar ett flertal av bankens tjänster. Om du tecknar ett låneskydd har du en slags försäkring som hjälper dig med lånet om du skulle bli arbetslös eller sjuk och inte kunna arbeta.

Foto av författare
Joakim har arbetat som fastighetsmäklare i ca 10 år och har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Han vill via sina guider förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp och försäljning av bostäder.

Lämna en kommentar

Hojjo Sverige AB
Ytterbyvägen 5C
442 30 Kungälv
Org nr: 559122-2780