När du köper en nyproducerad lägenhet betyder det att du köper någonting som inte finns – ännu. Du har ändå undersökningsplikt som exempelvis innefattar bostadsrättsföreningens ekonomi. Det är inte svårare att köpa en nyproducerad bostad än att köpa en begagnad, processen kan dock vara något mer utdragen om bostaden ännu inte finns.
Det finns flera fördelar med att köpa en nyproduktion. Du slipper budgivning och köper till ett fast pris, allting är nytt och fräscht, du kan till och med ha fått vara med och påverka material och utformning. Mycket attraktivt. Dessutom är nybyggda bostadsrätter ofta geografiskt placerade i nya moderna stadsdelar som pulserar och växer.
Fördelar & nackdelar med nyproduktion
Det finns några saker som gör att köpprocessen för en nyproduktion skiljer sig lite från att köpa en begagnad bostad.
Framförallt gäller det följande:
- Alltid fasta priser – du slipper budgivning
- Möjlighet att välja inredning och material
- Ofta längre väntetid på tillträde
- Bostaden och vitvaror är helt nya
Steg för steg guide – att köpa en nyproducerad lägenhet:
Intresseanmälan inlämnas
Var tidigt ute för att få förhandsinformation – lämna in en intresseanmälan. Den är inte bindande men du håller dig informerad och missar inget.
Försäljning startar – ansök om lånelöfte
Du kommer att få information angående säljstart, förhandsbokning med mera. Du kan då också titta lite närmare på nyproduktionen som exempelvis försäljningspris, månadsavgift och andra vitala delar och önskemål som du har för din nya bostad.
I detta steg, när du vet vad det kostar, är det också viktigt att du samverkar med banken för att säkerställa att du kan få ett lånelöfte. Om du är nöjd med det du sett i visningslokalen eller i form av ritningar och modeller kan du lämna in en köpanmälan.
På Lånekoll.se kan du få hjälp med att jämföra lånelöften från en mängd olika långivare. Detta är helt kostnadsfritt och du får en lista över alla erbjudanden och kan välja vilka eller vilken långivare du vill kontakta, utan att förbinda dig till något.
Bokningsavtal
Att göra en köpanmälan är ingen som helst garanti för att du får köpa bostaden, det kan finnas fler intressenter. När du erbjuds ett bokningsavtal och du har erlagt en bokningsavgift kan du känna sig säkrare på att det blir affär. Ett bokningsavtal är dock inte helt bindande, det kan däremot leda till skadeståndskrav om det bryts. Den bokningsavgift som erläggs räknas som del av köpeskillingen och dras från slutbetalningen och räknas därmed som en del av betalningen. Bokningsavgiften kan normalt ligga mellan 10 000 och 25 000 kronor.
Förhandsavtal
Förhandavtal skrivs när bostadsrättsföreningen är bildad. Detta sker oftast långt innan inflyttningsdatum och är ett slags ”letter of intent”, det vill säga ett avtal mellan dig och bostadsrättföreningen som fastställer att du kommer att skriva upplåtelseavtal med dem.
Ett förhandsavtal tecknas vanligtvis redan 1-2 år innan tillträdet till den nya bostaden, ibland kan det ta ännu längre tid. När förhandsavtalet upprättas erläggs också förhandsavgiften som normalt ligger mellan 100 000 och 150 000 kronor. Detta dras av från köpeskillingen. Beroende på hur lång process som är kvar innan tillträdet kan man i vissa fall teckna upplåtelseavtalet för bostadsrätten direkt och skippa förhandsavtalet.
Val av inredning
Vid en nyproduktion kan du få möjlighet att vara med och göra olika val. Det kan exempelvis handla om köksluckor, tapeter, badrumsinredning och annat. Det är vanligt att byggherren har ställt upp inredningen i en visningslägenhet eller på annat sätt kan visa upp material i en bra miljö. Här kan du beskåda vad som är standard och vilka tillval du kan göra som kostar extra. Hur tillvalen betalas är olika, ibland före tillträdet, ibland efter ibland annat i form av periodvis förhöjd månadsavgift.
Upplåtelseavtal
När bostaden är färdigställd är det dags att ingå ett upplåtelseavtal och flytta in. Upplåtelseavtalet motsvarar ett bindande köpeavtal och är nyckeln i hela processen. När detta signeras betalar du in sista betalningen på bostaden, ofta används kvittot när du tar ut dina nycklar. Bostadsrättsföreningen förbinder sig att tillhandahålla bostaden.
För att upplåtelseavtalet ska gälla måste det vara skriftligt och ha följande innehåll:
För att upplåtelseavtalet ska vara giltigt behöver det vara skriftligt och innehålla följande:
- Parternas namn.
- Lägenhetsnummer för bostaden som upplåtelsen avser.
- Årsavgiften.
- Upplåtelseavgiften.
Besiktningar
Före tillträdet ska bostaden besiktigas av en opartisk besiktningsman. Det kan vara bra att du som köpare är med så att du ser alla dina tillval på plats. Om några fel upptäcks kan du direkt ta upp det med besiktningsmannen och sedan reklamera dem. Efter 2 år utförs en ny besiktning – 2-årsbesiktningen – vilket ger dig ytterligare en möjlighet att reklamera eller anmäla om det skulle ha uppstått fel under de första 2 åren du bott i lägenheten.
Tillträdet
Vid tillträdet till bostaden betalar du resterande del av köpeskillingen och blir juridiskt sett ansvarig för bostaden. Du bör ha hemförsäkringen säkerställd för att undvika att något inträffar. Det är nu du använder kvittot för att hämta dina nycklar för att ta lägenheten i besittning på inflyttningsdatumet.
Är det rätt tid att köpa nyproducerat?
Det är betydligt knepigare om du vill vara spekulativ i bostadsköp. Vi befinner oss just efter en tidsperiod då bostadspriserna stigit under en längre tid och den som hade köpt sin bostad precis innan kunde se en värdeökning som nu planar ut. Det som händer i samhället påverkar priserna och det allra bästa är att köpa för att man trivs och vill ha just denna bostad.
Sälja den nyproducerade bostaden vidare?
Har du tänkt dig att sälja bostaden till en tredje person behöver du vänta tills upplåtelseavtalet är underskrivet och klart. Det går alltså att sälja bostaden även om du inte tillträtt bostaden och fått dina nycklar än. Då kallas det för att sälja ”på ritning”.
Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.