Låna till kontantinsats

Kan man låna till kontantinsatsen? – Svar ja, så länge banken godkänner det
Det enda lagen säger är att du inte kan låna mer än 85 % av bostadens pris som ett bolån. Hur du finansierar resterande 15 %, dvs din kontantinsats är helt upp dig. Så länge den bank du skall ta ditt bolån hos godkänner det så kan du exempelvis ta ett privatlån för att finansiera hela eller delar av kontantinsatsen. Du kan även låna av föräldrar, släktingar eller vänner.

Vad krävs för att banken skall godkänna bolån + privatlån till kontantinsats?
En god ekonomi en en stabil inkomst är vad som krävs. Det går inte att säga exakt vad som krävs eftersom det är bankens egna bedömning av din ekonomi som avgör om du får ett ja eller ett nej. Du måste helt enkelt skicka in en ansökan om lånelöfte till banken för att ta reda på om du kan bli godkänd för denna lösning eller ej.

Om du använder dig av Compricer.se för att söka lånelöfte kommer flera olika banker att räkna på din ekonomi samtidigt. Med lite tur kommer en eller flera av bankerna att godkänna dig. Du får erbjudanden från de bankerna bankerna som godkänner dig presenterade på en lista och väljer själv om du vill tacka ja till något erbjudande eller inte. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du skickar in en ansökan.

Artikelns innehåll:
1. Privatlån för att finansiera kontantinsatsen
2. Låna av föräldrar eller släktingar till insatsen
3. Frågor och svar

Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik

Privatlån för att finansiera kontantinsatsen

Låna till kontantinsats

Ett privatlån är ett lån utan säkerhet. Banken har alltså ingen bostad eller annan pantsatt egendom som säkerhet för lånet. Eftersom banken inte har någon säkerhet för detta lån är räntan ofta 2-3 gånger så hög på privatlån som på bolån.

Om banken du skall ta ditt bolån hos godkänner det så kan du ta ett privatlån för att finansiera delar av eller hela din kontantinsats. För att banken skall godkänna detta krävs det att du har en bra inkomst och en stabil ekonomi.

Jämför lån till kontantinsatsen
Jämför erbjudanden & räntor på kontantinsatslån hos 40 st olika banker med Lendo.se. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du använder deras jämförelsetjänst.

Medlåntagare:
Om banken inte tycker att din ekonomi räcker till för lösningen med bolån + privatlån kan du ta in en familjemedlem, släkting eller en kompis som medlåntagare. Det innebär att den personen som går in som medlåntagare förbinder sig att betala dina lån om inte du klarar av att göra det. Banken får då fler personer som den kan kräva på pengarna ifall du inte kan betala dina lån och ser er tillsammans som en tryggare lånekund. Eftersom ni tillsammans blir en tryggare lånekund är sannolikheten större att banken godkänner lösningen med bolån + privatlån.

Exempel:
Stina skall köpa en bostad för 2 000 000 kr men hon har bara sparat ihop 100 000 kr, hon saknar alltså 200 000 kr. Hon ansöker om att låna 200 000 kr som ett privatlån och 1700 000 kr som ett bolån. De sista 100 000 kronorna kan hon stoppa in själv. Banken säger nej så Stina frågar sin pappa Per om han kan stå med som medlåntagare vilket han går med på. Banken har då både Stina och Per som betalningsansvariga för lånet och godkänner då Stinas lån på 200 000 kr + 1 700 000 kr för bostadsköpet.

Låna av föräldrar eller släktingar

Låna till insats av föräldrar

Det går utmärkt att låna pengar av föräldrar, släktingar eller vänner för att finansiera kontantinsatsen. Denna typ av lån kan banken inte se någonstans så i bankens ögon ser det ut som att du har sparat ihop pengarna. Det ökar sannolikheten för att du skall få bra ränta på ditt bolån.

Om du lånar av en privatperson bör ni skriva ett skuldebrev. Det är ett dokument som både du och den du lånar av signerar och som visar hur mycket du har lånat, hur hög ränta du skall betala samt hur du skall betala av (amortera) lånet. Skuldebrevet gör att den som lånat ut pengarna kan gå via domstol för att få sina pengar tillbaka vid utebliven betalning.

  • Juridiskadokument.nu/skuldebrev kan du köpa ett skuldebrev för några hundralappar och då ingår hjälp med att fylla i det så att det blir juridiskt korrekt.

Frågor och svar

Kan jag låna till kontantinsatsen hos en bank och bolånet hos en annan?

Ja, men se till att din banken du skall ta bolånet hos godkänner upplägget först.

Kan man få hjälp med att räkna på om ens ekonomi räcker för bolån + lån till kontantinsats?

Ja, använd Compricer.se/bolån, deras tjänst är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Kan jag låna pengar av banken till kontantinsatsen?

Ja, om banken anser att din ekonomi är tillräckligt bra. Lånet till insatsen blir då ett privatlån, dvs ett lån utan säkerhet.

Kan jag finansiera insatsen med pengar jag lånat av mina föräldrar?

Ja, det går utmärkt.

Kan jag låna till en del av insatsen?

Ja, du kan låna till en del av den eller till hela om din ekonomi är tillräckligt bra.

Är det någon skillnad på ett privatlån, ett blancolån och kontantinsatslån?

Nej, det är alla samma typ av lån, dvs vanliga lån utan säkerhet. De har bara olika namn.

Vad är ett kontantinsatslån?

Det är ett helt vanligt privatlån, dvs ett lån utan säkerhet. Man väljer bara att kalla det för kontantinsatslån men egentligen är det ett privatlån.

Jämför lån till kontantinsatsen
Jämför erbjudanden & räntor på kontantinsatslån hos 40 st olika banker med Lendo.se. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du använder deras jämförelsetjänst.

Foto av författare
Joakim har arbetat som fastighetsmäklare i ca 10 år och har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Han vill via sina guider förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp och försäljning av bostäder.

Lämna en kommentar

Hojjo Sverige AB
Ytterbyvägen 5C
442 30 Kungälv
Org nr: 559122-2780