För det mesta sätter man upp en maxgräns vid en budgivning – dit man har råd att gå för att köpa bostaden. Dessvärre glömmer man ibland bort taktiken. Är man lite taktiskt med sina bud kan man göra bättre bostadsaffärer.
Artikelns innehåll:
1. Vad är ett skambud?
2. Vad räknas som ett skambud?
3. Att tänka på
Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik
Vad är egentligen ett skambud?
Du kan lägga vilket bud du vill på en bostad, på vilken nivå du går in i en budgivning kan vara ren taktik. Om en bostad annonserats under en längre tid kan man agera taktiskt, eller vi kan säga drastiskt, genom att lägga ett skambud. Det obekväma är förstås att man då riskerar att förolämpa säljaren, men fördelarna med ett skambud kan vara stora. I de flesta fall börjar säljaren fundera på den prisbild man har satt, kanske var den lite för hög?
Naturligtvis kan vem som helst begripa att det är sällsynt att man lyckas köpa bostaden till ett skambud – men målsättningen är inte alltid att köpa till det skamliga priset man har lagt. Vi gillar bostaden och vill ha den, så vi utövar taktik. Genom skambudet försöker vi förankra nya tankar hos säljaren och eventuella andra spekulanter. Skambudet kanske gör att säljaren kan gå ner lite om vi går upp, och på något sätt hamnar priset på en relevant nivå där vi slår till.
Tips:
Planerar du att sälja eller köpa en bostad inom det närmaste året? Då kan vi rekommendera dessa två gratistjänster:
1. Hittamäklare.se – få hjälp med att samla in offerter & att jämföra mäklarna i det område där du bor. Offerterna kan du använda för att undvika att betala onödigt mycket för mäklaren.
2. Lendo.se – jämför räntor på lånelöften & bolån hos ett stort antal banker med en enda ansökan.
Båda tjänsterna är helt gratis att använda och du förbinder dig inte till något när du skickar in en ansökan.
Vad räknas då som skambud?
I teorin kan du bjuda en chokladkaka för en bostad, men det vore kanske lite att löpa amok. Om du uppfattas som oseriös av säljaren kommer ditt nästa bud inte att beaktas med samma respekt.
Ett skambud ska vara precis på gränsen till att man skämmer ut sig. Hur långt detta är under utgångspriset för bostaden är svårt att svara på. Detta har att göra med hur ”säljbar” bostaden varit under annonseringsperioden. Om den legat ute länge och inget har hänt kan du definitivt gå in med ett mycket lägre bud – om den däremot legat ut mycket kortare tid och kanske andra budgivare lurar i vassen, då bör du nog vara lite försiktigare och inte lägga dig alltför lågt.
Ett lågt bud kan också signalera till övriga spekulanter att något är fel med bostaden. Kanske vet du något om bostaden som de inte känner till? Det kan väcka frågeställningar som inte fanns där tidigare. Ett skambud kan för det mesta övervägas som en psykologisk taktik, men tänk igenom detta noga då det inte alltid fungerar lika bra.
Ett pris som ligger 500 000 kronor under utgångsbudet kan gränsa till skambud, men som sagt – varje situation har sina omständigheter. På en väldigt dyr bostad kan 500 000 kr vara ”ingenting”.
Här kommer några exempel:
Låt oss säga att någon säljer en bostad med utgångspriset 7 250 000 kronor. Marknadsvärdet är beräknat till mellan 6 500 000 och 7 500 000 kronor. Du väljer att lägga ett bud på 7 miljoner jämnt – är detta ett skambud? Nej. Absolut inte. Budet är fortfarande inom spannet för fastighetens värde, och även om du bjöd 6 900 000 kronor så skulle det inte betraktas som ett skambud. Olika mäklare kan dessutom värdera likvärdiga bostäder i samma område lite olika vilket gör att spannet för marknadsvärdet blir bredare.
Om du däremot bjöd 6 miljoner jämt – är detta ett skambud? Ja, det skulle nog betraktas som ett skambud av de flesta. Om säljaren har bråttom, ska lämna landet eller har andra orsaker skulle man kunna nappa, men i normala fall kan ett sådant bud bli problematiskt. Däremot kan det sänka säljarens utgångsförväntning på budgivningen – psykologiskt. En smart säljare väntar i detta läge.
Ett annat exempel kan vara en bostad med ett utgångspris på 1 miljon jämnt och ett marknadsvärde mellan 900 000 och 1 100 000 kronor. Om du lägger ett bud på 900 000 kronor är det inte ett skambud, men om du däremot lägger ett bud på 600 000 kronor borde du skämmas rejält. Detta är ett gediget skambud! Det ska till en mycket stressad säljare för att släppa bostaden till detta pris, men däremot kan man mötas halvvägs och priset blir fortfarande mycket bra för köparen.
Att tänka på
Att syssla med budgivning är taktik, därför kan det vara bra att diskutera budstrategin med en rutinerad mäklare eller annan kunnig person. Att lägga skambud eller inte beror på vilken taktik du vill använda och det gäller att ha all information om situationen vid handen innan start. Det är genom taktik som du sparar pengar och blir framgångsrik i en budgivning.
Glöm ej de tips vi nämner ovan:
Använd gratistjänsterna nedan för att undvika att betala onödigt mycket till banken och till mäklaren.
1. Hittamäklare.se – få hjälp med att samla in offerter & att jämföra mäklarna i det område där du bor. Offerterna kan du använda när du förhandlar om arvodet med den mäklare du vill anlita.
2. Lånekoll.se – Jämför räntor på lånelöften, bolån & privatlån hos upp till 40 st banker med en enda ansökan.
Bägge tjänsterna är helt gratis att använda och du förbinder dig inte till något när du skickar in ansökan.