Handpenning i bostadsaffärer

Handpenningen är en förskottsbetalning/delbetalning som vanligtvis motsvarar 10 % av bostadens pris. Den sätts in på mäklarens konto några dagar efter kontraktsskrivningen och sitter där som säkerhet för affären fram tills dess att alla så kallade ”svävarvillkor” i kontraktet är uppfyllda. När alla svävarvillkor är uppfyllda betalas handpenningen vidare ut till säljaren.

Svävarvillkor = villkor i kontraktet som gör att kontraktet ännu inte är juridiskt bindande. Ett exempel på ett svävarvillkor är besiktningsvillkoret. Det ger köpare rätt att besiktiga bostaden och rätten att dra sig ur affären inom en viss tid.

Handpenningen är en delbetalning

Handpenning bostad
  • När du betalat handpenningen har du betalat 10 % av bostadens pris. Resterande 90 % av bostadens pris betalas på tillträdesdagen. Du kan välja om du vill betala handpenningen med dina sparade pengar eller om du vill ta ett handpenningslån.
  • Om köpare och säljare är överens måste inte handpenningen vara på 10 %, den kan vara på valfritt belopp eller procentsats. Det är dock 10 % som är det normala.
  • Mäklaren drar vanligtvis av sitt arvode från handpenningen innan den betalas vidare ut till säljaren.

Vad händer med handpenningen vid kontraktsbrott?

Om det uppstår en tvist mellan köpare och säljare sitter handpenningen kvar på mäklarens konto tills dess att tvisten är avgjord. Handpenningen används sedan för att reglera eventuella ersättningsanspråk som görs av någon av parterna.

  • Om handpenningen inte räcker till för att reglera ett eventuellt ersättningsanspråk kan den förlorande parten bli tvungen att skjuta till ytterligare pengar.
  • Om handpenningen överstiger ersättningsanspråket betalas återstående del tillbaka till köparen.

Det är ett vanligt missförstånd att hela handpenningen tillfaller säljaren om köparen drar sig ur affären eller bryter mot kontraktet. Så är alltså inte fallet.

Blanda inte ihop handpenningen med kontantinsatsen

Det är många som blandar ihop dessa uttryck. Det är dock två helt skilda saker.

Handpenning (vanligtvis 10%) = Förskottsbetalning
Kontantinsats (minst 15%) = Den summa som banken kräver att du har sparat ihop för att du skall bli godkänd för ett bolån

Tips:
Planerar du att sälja eller köpa en bostad inom det närmaste året? Då kan vi rekommendera dessa två gratistjänster:
1. Hittamäklare.se – få hjälp med att samla in offerter & att jämföra mäklarna i det område där du bor. Offerterna kan du använda för att undvika att betala onödigt mycket för mäklaren.
2. Lendo.se – jämför räntor på lånelöften & bolån hos ett stort antal banker med en enda ansökan.

Båda tjänsterna är helt gratis att använda och du förbinder dig inte till något när du skickar in en ansökan.

Foto av författare
Joakim har arbetat som fastighetsmäklare i ca 10 år och har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Han vill via sina guider förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp och försäljning av bostäder.

Lämna en kommentar

Hojjo Sverige AB
Ytterbyvägen 5C
442 30 Kungälv
Org nr: 559122-2780