Pantsättning av hus eller bostadsrätt – bolån

Pantsättning av bostaden innebär att banken har säkerhet i bostaden för ditt bolån. Om du inte kan betala tillbaka ditt lån kan banken eller kreditgivaren driva igenom en tvångsförsäljning av bostaden du pantsatt med hjälp av kronofogden. Banken tar sedan dessa pengar för att lösa ditt lån.

Att pantsätta bostadsrätt och hus

Pantsättning av hus och bostadsrätt för bolån

Bostadsrätt:
Det är skillnad på att pantsätta en bostadsrätt och ett hus. Om du har en bostadsrätt och vill pantsätta den utförs detta genom att bostadsrättsföreningen gör en så kallad pantförskrivning. Detta är en notering i det egna lägenhetsregistret. När du tar ditt bolån sänder banken ett meddelande till föreningen som gör en notering i sitt register att bostaden är pantsatt, dvs ligger som säkerhet för ett lån. Pantsättning av bostadsrätter kan kosta 400 – 500 kronor eller var gratis beroende på vilken bostadsrättsförening det gäller.

Du kan se alla pantsättningar på lägenhetsförteckningen/utdrag ur lägenhetsregistret. Om du vill ta bort en gammal pantförskrivning på en bostadsrätt kan du kontakta banken som löser detta med bostadsrättsföreningen som i sin tur tar bort detta ur sitt register. Bankens meddelande till bostadsrättsföreningen kallas för denuntiation.

Fastighet:
Om du vill pantsätta ett hus eller en fastighet gör du detta genom pantbrev som är kopplade till bostaden. Banken använder pantbrevet som säkerhet för ditt bolån. Den totala storleken på pantbrevet eller pantbreven behöver minst vara likvärdigt med bolånets storlek. Om de pantbrev som eventuellt redan finns uttagna för en fastighet inte räcker till kan man ta ut nya hos Lantmäteriet. Dessa pantbrev är länkade direkt med fastigheten som du vill låna på och genom dessa pantbrev accepterar banken fastigheten som säkerhet för ditt lån. Att pantsätta ett hus eller en fastighet kostar 2% av pantbrevets belopp samt 375 kronor i avgift.

Lantmäteriet hanterar pantbrevs-registret. Du kan se befintliga pantbrev eller ta ut nya på Lantmäteriet.se eller ta hjälp av din bank för att ta ut nya pantbrev.

Vid en försäljning tillhandahåller mäklaren uppgifter om vilka pantbrev som finns uttagna på fastigheten. Du kan se alla pantbrev som är uttagna på din egna fastighet på: Lantmateriet.se/sv/Fastigheter/Min-fastighet/

  • Läs mer här på bostadsaffarer om: pantbrev

Planerar du att köpa bostad?
Helst skall du ha ett lånelöfte klart redan innan du går på visning. En hemsida som vi upplever är väldigt duktiga på lånelöften och erbjuder väldigt fördelaktiga räntor är Lendo.se. De kan även hjälpa dig med att förhandla ner räntan på befintliga lån.

Lendo jämför bolån och lånelöften hos flera olika banker åt dig med en enda ansökan. Du får en lista med bankernas olika erbjudanden och du väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte. Det är helt gratis att använda tjänsten och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Frågor och svar

Vad skulle hända om bolånen är högre än husets värde?

Om du säljer din bostad och pengarna ändå inte räcker för att betala av lånen uppstår en restskuld som låntagaren är skyldig att återbetala löpande och framledes. Räntan kommer dessutom att bli högre eftersom säkerhet för lånet saknas.

Vad händer om man inte kan betala sitt bolån?

Banken tar inte bostaden i besittning bara för att den är pantsatt. De ser istället till att bostaden säljs med hjälp av kronofogden, som vi nämnde tidigare. Detta händer om du inte kan betala dina månadsbetalningar.

Är det någon skillnad på pantsättning av bostadsrätt och fastighet?

Ja, läs mer i artikeln

Foto av författare
Joakim har arbetat som fastighetsmäklare i ca 10 år och har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Han vill via sina guider förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp och försäljning av bostäder.

Lämna en kommentar

Hojjo Sverige AB
Ytterbyvägen 5C
442 30 Kungälv
Org nr: 559122-2780