Försäkring mot dubbla boendekostnader

När man letar efter en ny bostad kan man ibland hamna i en sits där man plötsligt har två bostäder. Den du nu bor i – samt den nya som du just köpt. Två boendekostnader kan bli en tuff uppgift att lösa för de flesta, och det är här dubbelt boende-försäkringen kommer in i bilden. Denna försäkring täcker de dubbla drift-och räntekostnaderna som kan uppstå innan du fått din gamla bostad såld.

Artikelns innehåll:
1. Hur du tecknar en försäkring mot dubbelt boende
2. Villkor för försäkringen
3. Pris & rätt till ersättning

Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik

Extra trygghet med dubbelt boende-försäkring

Dubbelt boende försäkring

Att stå med kostnader för två bostäder och stressa med försäljningen av sin gamla bostad är inget drömscenario. Det kan till och med leda till att du tar ett lägre bud än vad din bostad är värd för att sälja den snabbt. En dubbelt boende-försäkring kan innebära att du kan sälja din gamla bostad i lugn och ro och göra en total vinst.

Hur du tecknar försäkringen

Det finns flertalet försäkringsbolag som erbjuder denna försäkring, och din mäklare samverkar troligtvis med några av dem och kan vägleda dig. Ofta kan mäklaren koppla ihop dig med ett pålitligt och väl beprövat försäkringsbolag.

Tips:
Planerar du att sälja eller köpa en bostad inom det närmaste året? Då kan vi rekommendera dessa två gratistjänster:
1. Hittamäklare.se – få hjälp med att samla in offerter & att jämföra mäklarna i det område där du bor. Offerterna kan du använda för att undvika att betala onödigt mycket för mäklaren.
2. Lendo.se – jämför räntor på lånelöften & bolån hos ett stort antal banker med en enda ansökan.

Båda tjänsterna är helt gratis att använda och du förbinder dig inte till något när du skickar in en ansökan.

Villkor

Man kan göra olika val när man tecknar försäkringen, det vanligaste är att den täcker kostnader för max 10 000 kronor i månaden. Det är också vanligt att försäkringen täcker hela driftskostnaden och upp till 70% av kostnaden för ränta under 3-6 månaders tid.

Nedanstående standardvillkor är de som oftast förekommer, men man kan alltid hitta försäkringsbolag med andra eller varierande villkor – eller så kan de anpassa villkoren i försäkringen.

  • Försäkringen erbjuds både till bostadsrätter och hus
  • Den nyinköpta bostaden ska vara ett permanent boende
  • Välj tidsperspektiv för försäkringens aktiva tid, 3 – 6 månader.
  • Välj när försäkringen ska gälla (efter karenstid).
  • Försäkringen ska tecknas inom 7 dagar räknat från att uppdragsavtalet för försäljning tecknats med mäklare.

Observera att du inte får någon ersättning för dina dubbla kostnader under karenstiden, var därför uppmärksam på vilka tidsperspektiv du väljer. Om din karenstid är 3 månader erhåller du inte någon ersättning förrän efter denna tid, och då endast om din gamla bostad inte är såld vid karenstidens slut.

Pris och rätt till ersättning

I normala fall kostar en dubbelt boende-försäkring för bostadsrätt runt 1 500 – 3 000 kronor, och för hus eller villa cirka 4 000 – 6 000 kronor.

Se över försäkringsvillkoren innan du tecknar försäkringen. Vissa försäkringar har en klausul där det står att du måste sälja din bostad till ett visst pris för att försäkringen ska vara giltig – ofta motsvarar det utgångspriset som du sätter. Tänk också på att om din bostad är mycket attraktiv kanske du säljer den inom den potentiella karenstiden och inte behöver tänka på att försäkra dig mot dubbelt boende. Läs igenom villkoren noga så att du inte missar din rätt till ersättning. Det är alltid en avvägning mellan den extra trygghet som försäkringen erbjuder och den extra kostnaden som du betalar. Du kan exempelvis diskutera med mäklaren hur attraktiv din bostad är, det vill säga hur efterfrågan på just en sådan bostad ser ut – och ta beslut ifrån detta.

Glöm ej de tips vi nämner ovan:
Använd gratistjänsterna nedan för att undvika att betala onödigt mycket till banken och till mäklaren.
1. Hittamäklare.se – få hjälp med att samla in offerter & att jämföra mäklarna i det område där du bor. Offerterna kan du använda när du förhandlar om arvodet med den mäklare du vill anlita.
2. Lånekoll.se – Jämför räntor på lånelöften, bolån & privatlån hos upp till 40 st banker med en enda ansökan.

Bägge tjänsterna är helt gratis att använda och du förbinder dig inte till något när du skickar in ansökan.

Foto av författare
Joakim har arbetat som fastighetsmäklare i ca 10 år och har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Han vill via sina guider förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp och försäljning av bostäder.

Lämna en kommentar

Hojjo Sverige AB
Ytterbyvägen 5C
442 30 Kungälv
Org nr: 559122-2780