Tillträde – bostad

Tillträde heter det när en säljare lämnar över nycklarna till köparen och köparen övertar ansvaret för bostaden samt rätten att bo där. Det är även på tillträdet som köparen betalar säljaren för bostaden. Oftast har köparen redan betalat en handpenning så det är resterande belopp som skall betalas på tillträdet. Detta sker vanligtvis vid ett möte på mäklarens kontor (ibland hos köparens bank) dit ni kommer för att legitimera er och avsluta affären. Mötet vid tillträde är inte komplicerat eftersom mäklaren och banken, i samarbete, sköter det mesta.

Ett sådant möte kan ta från en halvtimme upp till någon timme och mestadels väntar man på att säljarens och tillträdande parts banker ska utföra de transaktioner som behövs göras – det vill säga slutköpeskillingen ska överföras till säljaren. Förutom detta ska parterna lämna över eventuella dokument samt att nycklarna ska lämnas över till tillträdande part.

Hur går ett tillträde till?

Tillträde bostad
  • Bokning av tillträdet sker via mäklaren som sänder ut en kallelse eller kontaktar dig.
  • Säljare och köpare möts på mäklarens kontor där påskrifter sker, samt likvidavräkning som mailas till banken.
  • Efter att köparens bank överfört pengar till säljare och löst säljares eventuella bolån mailar banken kvitton till mäklare som kan vidarebefordra dessa till säljare och köpare under tillträdesmötet.
  • Vid fastighetsaffärer sändes köpebrevet vidare till banken som ombesörjer ansökan av lagfart för köparens räkning. Vid bostadsaffärer görs inte detta steg eftersom man inte har någon lagfart för bostadsrätter.
  • Som avslutning lämnas nycklarna till bostaden över och tillträdet är komplett.

Tips:
Planerar du att sälja eller köpa en bostad inom det närmaste året? Då kan vi rekommendera dessa två gratistjänster:
1. Hittamäklare.se – få hjälp med att samla in offerter & att jämföra mäklarna i det område där du bor. Offerterna kan du använda för att undvika att betala onödigt mycket för mäklaren.
2. Lendo.se – jämför räntor på lånelöften & bolån hos ett stort antal banker med en enda ansökan.

Båda tjänsterna är helt gratis att använda och du förbinder dig inte till något när du skickar in en ansökan.

Hur lång tid tar det från kontrakt till tillträde?

Det finns ingen reglerad tid för hur lång tid det får ta innan man kan flytta in i en bostad efter att ha signerat kontraktet. Det står säljare och köpare fritt att själva komma överens om datum för pågående process fram till tillträdet. Det vanligaste är dock att det tar runt 3-5 månader för hus eller villa och runt 1-4 månader för lägenhet. Hyresbostäder har vanligtvis 3 månaders uppsägningstid vilket gör att 3 månader blivit en sorts ”standard”.

Datum för tillträde måste vara bestämt innan man skriver under kontraktet, detta gäller för alla typer av bostäder. Det går förstås att ändra datum i efterhand men det medför lite onödigt krångel som man kan undvika med en smart planering från början. Vill du ändra datum behöver både säljare och köpare godkänna detta skriftligt för att det ska vara juridiskt bindande. Normalt skrivs detta ner i ett tilläggsavtal så att inte tvist uppstår längre fram. Email räknas som juridiskt bindande.

Säljaren ansvarar för fastigheten tills köparen fått tillträde till den, vilket betyder erhållit nycklar och kan flytta in. Om något händer med huset innan tillträdet, en kraftig storm, en brand eller liknande kan en begäran om hävning av köpet vara välgrundad.

Val att göra inför tillträdet

När tillträdesdagen är här ska bostaden vara helt tom och flyttstädad. Även garage och förrådsbyggnader ska vara tömda och städade så att det ser bra ut. Säljaren är ensam ansvarig för att tömma och städa, oavsett om en städfirma anlitas eller inte. 

  • Ska säljaren städa bostaden själv eller anlita städfirma?
  • Ska säljaren flytta bohaget själv eller anlita flyttfirma?

Bostaden ska vara extremt ren och snygg, vilket gör att det faller ett stort ansvar på den som utför flyttstädningen. Det är lätt att missa delar av bostaden om man städar själv. Slarvar man så att tillträdande part inte är nöjd kan man få komma tillbaka och städa på nytt efter att köparen tillträtt bostaden. Det skulle inte kännas trevligt och kan bli en tråkig situation där köparen ”övervakar” städningen. Ett företag som hjälper till med flyttstädningen har gjort många sådana och är medvetna om hur noggrant denna städning behöver genomföras.

Med tanke på att RUT-avdraget minskar kostnaden för arbetet med hela 50% bör det vara naturligt att anlita en rutinerad städfirma – om inte annat för att slippa besväret. På Dorunner.se kan du jämför offerter från städ- och flyttfirmor gratis.

Glöm ej de tips vi nämner ovan:
Använd gratistjänsterna nedan för att undvika att betala onödigt mycket till banken och till mäklaren.
1. Hittamäklare.se – få hjälp med att samla in offerter & att jämföra mäklarna i det område där du bor. Offerterna kan du använda när du förhandlar om arvodet med den mäklare du vill anlita.
2. Lånekoll.se – Jämför räntor på lånelöften, bolån & privatlån hos upp till 40 st banker med en enda ansökan.

Bägge tjänsterna är helt gratis att använda och du förbinder dig inte till något när du skickar in ansökan.

Foto av författare
Joakim har arbetat som fastighetsmäklare i ca 10 år och har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Han vill via sina guider förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp och försäljning av bostäder.

Lämna en kommentar

Hojjo Sverige AB
Ytterbyvägen 5C
442 30 Kungälv
Org nr: 559122-2780