Fotografering av bostad inför försäljning

Fotografering av bostaden är extremt betydande. Bilderna är det som lockar spekulanter att komma och titta. Ser man ett snyggt och väldesignat möblemang fotograferat i ett smakfullt ljus som skapar den där speciella känslan – då kommer man och tittar!

Ibland hör man säljare diskutera om de ska ”styla” bostaden eller inte – svaret bordet vara enkelt eftersom en ”homestyling” kan inbringa några tusenlappar extra. Homestyling innebär att du skapar en attraktiv atmosfär utifrån potentiella köpares behov. Om det exempelvis är en yngre och modernare målgrupp kan du öppna upp deras fantasi med en spännande design. Om det är en typisk familjebostad kanske du har inrett ett rum för barnen på ett lockande vis med klara färger.

Homestyling inför foto

Fotografering av bostad

Homestyling kan höja slutpriset vid försäljning. Det handlar alltid om att se med spekulanternas ögon – om de trivs och serveras den känsla som de söker kommer de att vara beredda att betala mer. Människor idag värdesätter känslan mycket högre än någonsin tidigare eftersom livsstilsvärderingar alltmer har kommit att dominera. Så också vid bostadsköp. Även en äldre och mer sliten bostad kan med fördel stylas så att man ser dess potential och möjligheter. Syftet är att öppna upp köparens kreativitet och skapa en känsla för bostaden.

Det finns väletablerade företag som arbetar med homestyling, om du inte själv är designkunnig. Ibland kan ditt eget möblemang blandas med stylingfirmans möbler och inredning, det finns många varianter för att uppnå en attraktiv design. Det vanligaste är att stylingfirman kommer på besök och går igenom bostaden tillsammans med dig för att sedan återkomma med ett förslag och en offert. I samarbete med mäklaren kan du förmedla vilka de troliga spekulanterna kan komma att vara, men det är ändå viktigt att det är fint och inte något som sticker ut eller stör oavsett vem som är spekulant.

Det enklaste för stylisten är förstås om du har en helt tom bostad, men det vanligaste är att blanda det tillkommande möblemanget med det som du redan har. I normalfallet hyr man möbler från stylingfirman i 2-3 månader. Priset skiljer sig mellan olika firmor, men det kan eventuellt också sättet att styla på göra.

Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se
 hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Professionell fotografering är extremt betydande

Alla seriösa mäklare arbetar med professionella fotografer, undvik att anlita en mäklare som inte gör det. Det är en väsentlig skillnad på en professionell fotografering och en fotografering utförd av en lekman. Fotografering behöver utföras med rätt ljussättning, rätt vinklar och kan ske även med drönare som kan fotografera bostaden från många olika sidor, framförallt utomhus.

Bilderna på din bostad blir hårt konkurrensutsatta. Ofta hamnar de på sajter som exempelvis Hemnet, sida vid sida med flera andra säljobjekt. Det gäller att presentera de mest inspirerande bilderna och den mest attraktiva stämningen, men det gäller också att förstå vem köparen potentiellt kan vara – vilken bild som ska väljas att fronta annonsen, det vill säga att synas först i en sökning. Vem köparen kan vara bör mäklaren förstå, därför är profileringen av bilderna ett samarbete både mellan dig, mäklaren, stylisten och fotografen.

Högre slutpris med snygg styling och bra bilder

Det är väl värt att lägga ner tid och pengar på att styla bostaden inför fotograferingen. Snygg styling och fina bilder höjer bostadens värde och med största sannolikhet blir buden högre. Stäm av med mäklaren – ofta erbjuder mäklarfirman ett kostnadsfritt inledande besök av den stylist de samarbetar med.

Glöm ej!
Jämför mäklarna och deras arvoden/provisioner med hjälp av hemsidan Hittamäklare.se så att du undviker att betala onödigt mycket i provision.

Använd offerterna när du skall välja mäklare och när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis att skicka in en ansökan hos Hittamäklare och du förbinder dig inte till något.

Foto av författare
Joakim har arbetat som fastighetsmäklare i ca 10 år och har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Han vill via sina guider förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp och försäljning av bostäder.

Lämna en kommentar

Hojjo Sverige AB
Ytterbyvägen 5C
442 30 Kungälv
Org nr: 559122-2780