Visningsstädning – pris & innehåll

Varför ska man genomföra en visningsstädning av sin bostad?
Visningsstädningen är en del av bostadens utseende och känsla. Rena, fina golvytor och frisk luft rakt igenom bostaden ger en fräsch känsla som är viktig för potentiella köpare. Ett mål med en visningsstädning kan vara att försöka återskapa en känsla av nybygge och fräschör. Det första intrycket en spekulant får av säljobjektet är otroligt betydelsefullt. Att mötas av en bostad som doftar friskt och gott, där allting är i ordning och det finns fria rena ytor förbättrar definitivt chanserna till ett högre bud.

Artikelns innehåll:
1.
Vad är priset på en visningsstädning?
2. Vad ingår i en visningsstädning?

Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik

Visningsstädning

Vad är priset på en visningsstädning?

Priserna varierar och du ska naturligtvis stämma av vad olika firmor tar. De finns väletablerade städfirmor med kvalitetsgaranti som ska garantera att städningen blir prickfri – och det är viktigt för dig som säljare.

Ett prisexempel på visningsstädning kan vara en lägenhet på 50 kvadratmeter som kostar cirka 1 500 – 2 000 kronor efter RUT-avdrag. Om din bostad är över 200 kvadratmeter bör du erhålla en offert från städfirman, det vill säga det är rimligt att de kommer och tar en titt på bostaden för att ge dig en korrekt offert. Du kan då också prata igenom vad som behöver göras. En större bostad kostar vanligtvis från 2 500 kronor och uppåt. Det kan ibland löna sig att anlita samma firma för visningsstädning och flyttstädning.

Ett välkvalificerat städbolag kan i vissa fall också ha erfarenhet av en viss homestaging i samband med visningsstädning. Detta innebär att de kan ge förslag på vilka möbler som behöver flyttas för att skapa mer attraktiva ytor, de kan också vara behjälpliga med att dekorera och hänga upp tavlor eller att göra bostaden attraktivare på annat sätt. Icke dock att förväxla med en professionell stylingfirma.

Visningsstädningens kostnad kan också påverkas av vilka material och skurmedel som används. Om du vill ha en djuprengöring som kräver mer skurmedel, vatten och handskar kan priset öka. Därför är det viktigt att du vet exakt vad du beställer, vad du får och vad det kostar. Jämför offerter från olika städfirmor.

RUT-avdraget ger dig ett lägre pris på städningen

Du får RUT-avdrag för visningsstädning vilket ger dig en stor fördel. 50% av kostnaden för städarbetet betalas av Skatteverket, vilket innebär att en visningsstädning inte blir jättedyr. Du får en faktura från städfirman där du ser beloppet utan RUT och med RUT – du betalar det lägre beloppet.

Ta in offerter och se vad du kan få för pris och kvalitet. Vi föreslår tjänsten dorunner.se som ger dig ett bra stöd i att hämta in offerter från ett stort antal städfirmor. Tjänsten är kostnadsfri när du skickar in frågor om offerter.

Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se
 hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Vad ska en visningsstädning innehålla?

Var noga med att ha detta klart för dig innan du bokar städfirman. Nedanstående behöver ingå i en visningsstädning då det handlar om att öppna upp ytor som ser snygga och välstädade ut.

  • Städning av golvytor
  • Torka av vitvaror
  • Skura toaletter
  • Torka och putsa speglar
  • Rengöring av kökets ytor
  • Ta bort fläckar och smuts
  • Damma av ytor
  • Rengöring av allt som hamnar i blickfånget vid inträde i bostaden

Förhör dig om ifall putsning av fönster ingår, om så inte är fallet kan det vara av värde att få detta utfört. Dammiga och grådaskiga fönster är inte trevligt att visa upp, ej heller ytor där fingeravtryck tydligt syns.

Ett proffs kan se det du missar

Flera tycker att de kan klara av visningsstädningen själva, och det kan mycket väl vara så. Om du är duktig på att städa behöver du förstås inte anlita någon för att göra detta. Tänk dock på att ett proffs på just visningsstädning kan se saker som du inte tänker på, och kan förstå var spekulanternas blickar faller först då de träder in i ett rum. Har du tänk på sådana saker? De är viktiga. Det är också ganska ofta så att man vänjer sig vid att saker ser ut på ett speciellt sätt när man bor länge i en bostad, och det kan behövas ett par utomstående ögon för att verkligen snygga till detaljerna.

Det handlar också om att städa bostaden på rätt sätt. En visningsstädning är inte samma sak som en flyttstädning. Avsikten är inte att städa bakom vitvaror eller soffor, även om en viss grundstädning behöver utföras för luftens fräschör. Köket är oerhört viktigt, det ska vara skinande rent. Det kan vara så att en professionell putsning av golven kan behövas för att ytorna ska se nya och fina ut.

Så hur gör du nu? Anlitar ett proffs på visningsstädning eller städar själv? En lyckad visningsstädning med de rätta ytorna i åtanke kan generera ett bättre pris på din bostad och då är det ett naturligt val.

Glöm ej!
Jämför mäklarna och deras arvoden/provisioner med hjälp av hemsidan Hittamäklare.se så att du undviker att betala onödigt mycket i provision.

Använd offerterna när du skall välja mäklare och när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis att skicka in en ansökan hos Hittamäklare och du förbinder dig inte till något.

Foto av författare
Joakim har arbetat som fastighetsmäklare i ca 10 år och har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Han vill via sina guider förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp och försäljning av bostäder.

Lämna en kommentar

Hojjo Sverige AB
Ytterbyvägen 5C
442 30 Kungälv
Org nr: 559122-2780