Handpenningslån

Vill du köpa en bostad med har inte pengarna tillgängliga till handpenningen? Du kanske har alla dina besparingar låsta i din befintliga bostad eller så är dom låsta i andra investeringar? Det går att låna pengar till handpenningen och har du fått ett lånelöfte av banken brukar hjälp med finansieringen av handpenningen ingå.

Villkor & räntor för lån till handpenningen

Låna till handpenningen

Vid bostadsköp lägger du vanligtvis en handpenning på 10% av bostadens pris, detta ska betalas in till mäklarens konto relativt snabbt, inom cirka 5-14 dagar från det att kontraktet har signerats. Om du till exempel har alla dina pengar låsta i din tidigare bostad och behöver låna till handpenning tar du detta lån i samband med att du ska skriva under kontraktet. Handpenningslånet är en tillfällig lösning. Den ska återbetalas när du får tillträde till den nya bostaden, eller inom en kort tid därefter.

Banken där du får lånelöftet kan som sagt även hjälpa till med handpenningslånet. Nedanför följer några exempel på räntor på handpenningslån. Det finns flera banker och kreditgivare som erbjuder detta, men se upp för skyhöga räntor hos kreditinstituten.

BankRäntaUppläggningsavgift
Skandiabanken7,00 %0kr
Swedbank6,25 %0kr
SBAB5,07 %0kr
Danske bankIndividuell595kr
Nordea6,50 %0kr
Länsförsäkringar7,00 %0kr
Uppdaterad: 2024-02-15

Det vanliga erbjudandet för ett handpenningslån är 6 månaders löptid, amorteringsfritt samt att det ska lösas senast på tillträdesdagen. Utbetalning av lånet sker då du visar upp ett underskrivet köpekontrakt/ överlåtelseavtal för banken/ kreditgivaren.

När du söker lånelöfte för ditt bolån bör du ta tillfället i akt och även fråga om banken kan hjälpa till med ett handpenningslån. Kostnader och räntor är naturligtvis viktiga att diskutera, du ska inte dra dig för att pruta på ditt handpenningslån – tar du dessutom ett bolån hos samma lånegivare bör du få fördelaktiga villkor. Om du har beviljats ett lånelöfte har banken valt dig som kund och du bör kunna kommunicera gällande villkoren.

Planerar du att köpa bostad?
Helst skall du ha ett lånelöfte klart redan innan du går på visning. En hemsida som vi upplever är väldigt duktiga på lånelöften och erbjuder väldigt fördelaktiga räntor är Lendo.se. De kan även hjälpa dig med att förhandla ner räntan på befintliga lån.

Lendo jämför bolån och lånelöften hos flera olika banker åt dig med en enda ansökan. Du får en lista med bankernas olika erbjudanden och du väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte. Det är helt gratis att använda tjänsten och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Sammanfattning

Av det vi nämnt är följande de vanligaste förutsättningarna:

  • Lånet ska lösas senast på tillträdesdagen
  • Löptid handpenningslån: 6 månader
  • Amorteringsfritt
  • Utbetalning sker vid signerat överlåtelseavtal eller köpekontrakt
Foto av författare
Joakim har arbetat som fastighetsmäklare i ca 10 år och har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Han vill via sina guider förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp och försäljning av bostäder.

Lämna en kommentar

Hojjo Sverige AB
Ytterbyvägen 5C
442 30 Kungälv
Org nr: 559122-2780