Lämna nycklar innan tillträdet

Lämna nycklarna innan tillträde

Ha inte för bråttom att lämna ut nycklarna då du gjort en bostadsaffär. Köparen ska inte ha dem innan tillträdet, det vill säga – inte förrän den avslutande likviden för bostaden har överförts till din bank och det slutliga mötet hos mäklaren ägt rum. Du som säljare är ansvarig för bostaden fram till det officiella tillträdet – om köparen vistas i bostaden och skadar den är du ansvarig.

Det finns fall där säljare och köpare kommit överens om att köparen ska få tillgång till bostaden innan det officiella tillträdet – kanske bostaden är tom och man vill börja att flytta in möbler. Det underlättar alltid flytten och säljaren vill förstås hjälpa till och inte visa sig vara omöjlig. För det mesta är detta inte något problem, men som säljare måste man vara medveten om risken. Det är därför inte att rekommendera att man lämnar ut nycklar innan tillträdet.

Tips:
Planerar du att sälja eller köpa en bostad inom det närmaste året? Då kan vi rekommendera dessa två gratistjänster:
1. Hittamäklare.se – få hjälp med att samla in offerter & att jämföra mäklarna i det område där du bor. Offerterna kan du använda för att undvika att betala onödigt mycket för mäklaren.
2. Lendo.se – jämför räntor på lånelöften & bolån hos ett stort antal banker med en enda ansökan.

Båda tjänsterna är helt gratis att använda och du förbinder dig inte till något när du skickar in en ansökan.

Håll hårt i nycklarna innan affären är avslutad

Eftersom du som säljare är ansvarig fram till tillträdet behöver du vara försiktig. Ditt ansvar är att bostaden ska se ut exakt som då den besiktigades när det officiella tillträdet sker. Tänk vilken mardröm det kan bli vid tillträdet om det har varit party i bostaden med förstörelse som resultat. Någon kan ha laborerat med inredningen, flyttat ut vitvaror eller på annat sätt möblerat om i den fasta inredningen. Då tvingas du som säljare att återställa bostaden till det ursprungliga skicket samt bekosta det. Du kan inte kräva köparen på betalning för varken förstörda köksluckor eller repade parkettgolv för att man släpat inredning över dem.

Så länge det inte finns någon garanti för att just din köpare inte kommer att göra åverkan är det säkrast att följa den överenskomna processen och ta saker i tur och ordning, på det sätt som gör att du inte tar någon onödig risk.

Foto av författare
Joakim har arbetat som fastighetsmäklare i ca 10 år och har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Han vill via sina guider förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp och försäljning av bostäder.

Lämna en kommentar

Hojjo Sverige AB
Ytterbyvägen 5C
442 30 Kungälv
Org nr: 559122-2780