Räntetak

Rörlig eller bunden ränta? Det är en vanlig fråga för den som har bolån, men ställs frågan om räntetak? Nej. Alltför få känner till detta.

Vad är räntetak?

Lånetak bolåneränta

Det fjärde alternativet är räntetak. Vad är då detta? Helt enkelt ett ”tak” för den rörliga räntan vilket betyder att räntan inte kan stiga mer än upp till taket. Räntetaket kan gälla under en viss tid, exempelvis 3 eller 5 år, alternativt längre om du så önskar. Du bestämmer detta själv.

Räntetaket fungerar så att din bolåneränta inte kan stiga över det förutbestämda taket den tidsperiod som räntetaket gäller. Du ska se räntetaket som en slags försäkring, eller ett skydd mot räntor som går upp.

Planerar du att köpa bostad?
Helst skall du ha ett lånelöfte klart redan innan du går på visning. En hemsida som vi upplever är väldigt duktiga på lånelöften och erbjuder väldigt fördelaktiga räntor är Lendo.se. De kan även hjälpa dig med att förhandla ner räntan på befintliga lån.

Lendo jämför bolån och lånelöften hos flera olika banker åt dig med en enda ansökan. Du får en lista med bankernas olika erbjudanden och du väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte. Det är helt gratis att använda tjänsten och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Kostnaden för räntetaket

Om du väljer att teckna ett räntetak krävs det från bankens sida att du betalar in en premie på din rörliga ränta. Betalar du idag exempelvis 1,5% i rörlig ränta och tecknar ett räntetak kommer banken att kräva ett påslag på exempelvis 0,3%. Om du skulle lösa lånet i förtid behöver du betala hela premien till banken eftersom du skrivit ett avtal med banken som ger banken rätt till denna intäkt. Tänk på att om du tecknar ett räntetak på flera år framåt kan det kosta dig en del om du skulle vilja lösa lånet i förväg.

I exemplet med 1,5% ränta och ett påslag på 0,3% blir räntan totalt 1,8% under den tidsperiod som räntetaket gäller – om inte räntan går upp eller ner, då blir det förstås en annan totalränta. Det finns flera fördelar med ett räntetak, framförallt minskar det risken och du kan känna dig trygg att veta att du aldrig betalar mer än den aktuella räntan plus premien. Om du har någon form av ränterabatt räknas den av innan premien för räntetaket läggs på.

Foto av författare
Joakim har arbetat som fastighetsmäklare i ca 10 år och har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Han vill via sina guider förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp och försäljning av bostäder.

Lämna en kommentar

Hojjo Sverige AB
Ytterbyvägen 5C
442 30 Kungälv
Org nr: 559122-2780