Renovera innan försäljning

Ska man renovera eller sälja i befintligt skick? Hur gör man för att få mer betalt för bostaden?
Det beror på bostadens skick eller om det finns detaljer att renovera som genererar ett högre pris.

Ibland har vi inte den kunskap vi behöver för att bedöma detta, då kan det vara bra att ta kontakt med en mäklare som är specialiserad på området. Mäklaren vet vad kunderna söker, vilka detaljer som de uppskattar mest och vad det innebär för slutpriset om man renoverar dessa. Du vill ju självklart sälja för ett så högt pris som möjligt och då kan det ibland handla om att investera i någon form av uppgradering eller renovering.

Större renoveringar kostar mycket pengar men om du har en bostad som är värd över 1 miljon kronor är det oftast värt det. Om din bostad är mindre och inte betingar ett så högt värde kan de löna sig med mindre justeringar som slipning, målning och annat enklare. Om du istället för att samtala med en enda mäklare bjuder in flera för kostnadsfria värderingar kan du samla in tips på vad de anser kan höja värdet.

Artikelns innehåll:
1. Är en renovering en god investering?
2. Vad skall man tänka på när man renoverar?

Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik

Oftast en god investering

Renovera innan försäljning

Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se
 hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Renoveringar är oftast en bra investering och ju dyrare område bostaden ligger i desto mer är det värt att investera i den. Små renoveringar är nästan alltid lönsamma att göra för att se till så att det ser snyggt ut och inflyttningsbart direkt. Detta ska utföras professionellt eftersom ”halvmesyrer” inte imponerar på spekulanter. Tänk på att hålla det neutralt och ljust eftersom människor har olika smak och det ska vara enkelt för köparen att sätta sin prägel på bostaden med egen inredning såsom gardiner, möbler osv.

Tillsammans med mäklare kan du fatta beslut om hur omfattande renovering du ska göra, eller om det bara krävs mindre uppfräschningar. Renovering av badrum och kök kan höja värdet ordentligt men dessa kostar mer att renovera vilket gör att du behöver känna till hur mycket och exakt vad du ska åtgärda – om du inte ska totalrenovera utrymmet. Om du anlitar hantverkare för att exempelvis totalrenovera ditt kök kan det kosta runt 100 000 kronor och uppåt, detsamma gäller badrummet. Här är det viktigt att du fastställer vad som är värt att göra för att höja värdet.

Har du beslutat dig för att renovera de mest kostsamma utrymmena badrum och kök?
Då kan det vara lika bra att renovera hela bostaden eftersom en helt renoverad bostad säljer absolut bäst och till högsta pris.

Vad ska man tänka på?

Materialval behöver anpassas till bostaden och området, och mäklaren kan också tipsa om vad som är efterfrågat inom bostadens prisklass. Om du har en dyr bostad, över 10 miljoner kronor, behöver materialvalen vara mer exklusiva medan prisklasser under dessa och ner runt miljonen kan renoveras med mer kostnadseffektiva material. Det finns både kök och parkettgolv hos exempelvis IKEA, Bauhaus, K-Rauta och Byggmax som är mycket fina och har en standard som räcker bra för en normal bostad. Din målsättning bör vara att anpassa bostaden efter spekulanterna och vad de kan förvänta sig för det begärda priset och området – se med målgruppens ögon. Ett tryggt val är också vit färg, den sticker inte ut och väcker inte ogillande – och för den som köper bostaden och vill skapa något eget är det enkelt att göra det. Parkettgolv fungerar också bra då det inte stör någon och ger ett varmt intryck. Gör trygga val.

Om du ska sälja ditt hus har du möjlighet att påverka fasadens utseende vilket är utmärkt. I de flesta fall lönar det sig att måla om för att fräscha upp den.

Glöm ej!
Jämför mäklarna och deras arvoden/provisioner med hjälp av hemsidan Hittamäklare.se så att du undviker att betala onödigt mycket i provision.

Använd offerterna när du skall välja mäklare och när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis att skicka in en ansökan hos Hittamäklare och du förbinder dig inte till något.

Foto av författare
Joakim har arbetat som fastighetsmäklare i ca 10 år och har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Han vill via sina guider förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp och försäljning av bostäder.

Lämna en kommentar

Hojjo Sverige AB
Ytterbyvägen 5C
442 30 Kungälv
Org nr: 559122-2780