Renovera kök inför försäljning

Att renovera köket inför en försäljning av bostaden kan ger dig oftast ett betydligt högre slutpris när du säljer. Om du skall sälja en bostad som kostar mer än 1 miljon kronor är det definitivt värt att renovera köket innan försäljningen. Helst skall även badrum renoveras innan bostaden säljs. Det är de två rummen som kostar mest att renovera, räkna med att det kostar totalt runt 80 000 – 100 000 kr att totalrenovera ett kök om du anlitar en hantverkare för jobbet och köper köket på IKEA.

Förberedelser inför renoveringen

renovera kök inför försäljning

Det kan vara bra att börja med att titta på ytan. Mät upp köket och lista de saker som ska finnas i ett modernt kök. Om du inte vet vad som attraherar spekulanter bör du ta kontakt med en mäklare som arbetar i området och vet vad som är efterfrågat och direkt värdehöjande. Titta på priser hos olika köksleverantörer och sätt en budget. Du kan också komma att behöva anlita hantverkare och ta in offerter för att jämföra priser. Ofta har köksleverantören installatörer och hantverkare vilket underlättar.

Du kan jämföra hantverkarofferter på Dorunner.se. Där skickar du in en ansökan och får offerter från flera olika hantverkare. Du väljer själv om du vill anlita någon av hantverkarna eller inte. Det är gratis att använda tjänster och du förbinder dig inte till något.

Tänk ur spekulanternas synvinkel

När du renoverar köket för att sälja lägenheten behöver du se med ”betraktarens ögon”, inte i första hand vad du själv gillar. Det är ett säkrare kort att renovera lite mer neutralt för att skapa utrymme för köparen att utveckla sin egen stil – ett alltför personligt kök kan stöta bort spekulanter som inte gillar just den stilen. Vita och ljusa färger fungerar för det mesta bra, köket behöver vara modernt utan att vara extremt eller utstickande.

Ett ljust kök med spis, vitvaror och diskho funktionellt placerade samt exempelvis ekparkett är ett attraktivt kök när en bostad skall säljas.

neutralt renoverat kök inför försäljning

Renovera eller totalrenovera?

Funktionalitet och design går hand i hand – om du har ett kök från 70-talet bör du totalrenovera det för att göra det attraktivare. Att försöka byta dörrar eller ”halvrenovera” ett äldre kök blir oftast inte bra eftersom utvecklingen även inom detta område har gått framåt med stormsteg. 70-talets stommar fungerar inte bra tillsammans med den standard och de mått som köksinredning har idag. Det finns mycket attraktiva kök som inte är alltför kostsamma, exempelvis IKEA har en mängd modeller som skulle höja upplevelsen och därmed priset på bostaden.

Det är lättare att renovera ett befintligt kök om stommarna inte är äldre än 80-tal. Då kan det vara lönsamt att byta ut luckor, kanske kakla om, se över golv och vitvaror. Standarden på 80-talets kök är för det mesta kompatibelt med dagens kök, detta sparar också en hel del pengar och köket kan se ut som sprillans nytt.

Funktionalitet

Fokus behöver även ligga på funktionalitet. Något som folk ofta pratar om är eluttag. Det behövs nästan alltid flera än de som finns, och framförallt behöver dessa placeras funktionellt. Placering av vitvaror är också betydelsefullt, det ska vara enkelt och roligt att agera i köket och därför behöver inredning som spis, kyl och frys samt diskbänk vara funktionellt placerade.

Vad ska man tänka på?

Funktionella tankesätt är de allra bästa. Människor vill ha bekväma och funktionella lösningar eftersom man idag är mycket mer aktiv med jobb och fritidsaktiviteter och har en annan ”livspuls” än förr i tiden. Just därför är även tekniken viktig – teknik som gör vardagen enkel.

Planera ergonomiskt, maximera arbetsytan i köket och nyttja centimetrarna smart. Allt ska vara enkelt, köket ska ha ”flow” – du ska lätt kunna röra dig mellan ”stationerna”.

Här är några exempel på materialtips:

  • Köp snygga standardmaterial, snyggt men inte för dyrt
  • Köp en bänkskiva i laminat
  • Lägg in ett nytt golv som matchar köket – ekparkett är ett säkert val
  • Det ska finnas många skåp, det är populärt
  • Måla väggarna i ljus och fräsch färgton eller vitt
  • Helst en dubbel kyl och frys
  • Definitivt en dubbel diskho
  • Installera vita eller rostfria vitvaror, IKEA är prisvärt och snyggt

Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se
 hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Foto av författare
Joakim har arbetat som fastighetsmäklare i ca 10 år och har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Han vill via sina guider förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp och försäljning av bostäder.

Lämna en kommentar

Hojjo Sverige AB
Ytterbyvägen 5C
442 30 Kungälv
Org nr: 559122-2780