Säkerhetsbyte – bolån

Säkerhetsbyte kallas det när du byter bostad och behåller samma lån och oftast även samma villkor som du haft på lånet i din föregående bostad. Det som sker är att bolånet får en ny säkerhet, det vill säga du flyttar över det från en bostad till en annan. Ett säkerhetsbyte sker alltid inom samma bank, du kan inte byta bank samtidigt som du gör ett säkerhetsbyte. Då blir du istället tvungen att lösa lånet och uppta ett nytt lån i annan bank.

Fördelar med säkerhetsbyte

Säkerhetsbyte bolån - bostad

En av fördelarna med säkerhetsbyte är att du behåller samma ränta. Om du har bundit räntan vid en låg nivå kan du behålla den trots att du byter bostad. Den andra fördelen är att bara säkerheten förändras (ny bostad) men löptiden på lånen ligger kvar. Du slipper lösa dem. Vid ett säkerhetsbyte räknas det som att ett helt nytt lån tecknas, det innebär att hela lånet innefattas av gällande regelverk för amorteringskrav. Om du har ett gammalt amorteringsfritt lån kan du tvingas att börja amortera enligt nuvarande regler.

Om du inte skulle välja ett säkerhetsbyte och har bundna lån på bostaden kan det kosta dig extra pengar att lösa dessa innan en eventuell bindningstid löper ut. Kostnaden för förtidslösen av lån kallas för ränteskillnadsersättning och du betalar den till banken. Om du har lån som är bundna på lång tid framöver kan ränteskillnadsersättningen till banken bli väldigt hög. Genom att göra ett säkerhetsbyte slipper du denna kostnad. Banken brukar vara behjälplig med alla uträkningar.

Här följer några exempel:
Om du har ett bolån på 1 miljon kronor och den kvarvarande bindningstiden är 3 år med 2% ränta skulle ränteskillnadsersättningen som du behöver erlägga till banken bli cirka 27 000 kronor.

Om du istället har ett bolån på 2 miljoner kronor och den kvarvarande bindningstiden är 1 år med 1,5% ränta innebär det att ränteskillnadsersättningen som du behöver erlägga till banken blir cirka 10 600 kronor.

Vad krävs för ett säkerhetsbyte?

För att överflyttning av dina bundna lån ska kunna ske till den nya bostaden krävs det förstås att du äger en ersättningsbostad som betingar ett tillräckligt högt värde för att lånen ska kunna flyttas över, det vill säga byta till ny säkerhet. Banken avgör om ett säkerhetsbyte fungerar.

Du behöver ha tillträtt den bostad som du flyttar över säkerheten till. Du kan flytta över såväl bundna som rörliga lån, dock flyttar man sällan över de rörliga lånen då det inte finns någon förtjänst med detta. Vid ett rörligt lån uppstår inte någon ränteskillnadsersättning.

Du kan flytta över en säkerhet oavsett om det är en villa, ett hus eller en bostadsrätt, det är banken som har det sista ordet.

Tips:
Planerar du att sälja eller köpa en bostad inom det närmaste året? Då kan vi rekommendera dessa två gratistjänster:
1. Hittamäklare.se – få hjälp med att samla in offerter & att jämföra mäklarna i det område där du bor. Offerterna kan du använda för att undvika att betala onödigt mycket för mäklaren.
2. Lendo.se – jämför räntor på lånelöften & bolån hos ett stort antal banker med en enda ansökan.

Båda tjänsterna är helt gratis att använda och du förbinder dig inte till något när du skickar in en ansökan.

Foto av författare
Joakim har arbetat som fastighetsmäklare i ca 10 år och har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Han vill via sina guider förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp och försäljning av bostäder.

Lämna en kommentar

Hojjo Sverige AB
Ytterbyvägen 5C
442 30 Kungälv
Org nr: 559122-2780