Stämpelskatt

Stämpelskatt betalas för att erhålla lagfart när man har inköpt en fastighet eller en tomträtt. Man betalar även stämpelskatt om man intecknar en fastighet, dvs tar ut nya pantbrev och belånar fastigheten.

Stämpelskatt lagfart

Stämpelskatt bostad, hus och fastighet

Så fort man köper någon form av fast egendom som fastigheter eller tomträtter behöver man lämna in en ansökan för att registreras som ny ägare, en så kallad lagfart. För att erhålla lagfarten behöver man erlägga stämpelskatt.

Stämpelskatten för lagfarten är 1,5% av fastighetens pris om du är privatperson eller bostadsrättsförening och 4,25% om du är juridisk person (företag). Lagfartskostnaden ska beräknas utifrån taxeringsvärdet i det fall som fastighetens taxeringsvärde överstiger bostadens pris. Utöver stämpelskatten tillkommer en administrativ kostnad på 825 kr.

Stämpelskatt betalas inte om du fått fastigheten i gåva, inte heller om du tar över den via bodelning eller arv.

Stämpelskatt pantbrev / inteckning

Om man gör en inteckning på fastigheten, dvs man tar ut nya pantbrev för att kunna belåna fastigheten måste man även då betala en stämpelskatt på 2% på det nya pantbrevets belopp.

Utöver stämpelskatten tillkommer en administrativ kostnad på 375 kr.

Planerar du att köpa bostad?
Helst skall du ha ett lånelöfte klart redan innan du går på visning. En hemsida som vi upplever är väldigt duktiga på lånelöften och erbjuder väldigt fördelaktiga räntor är Lendo.se. De kan även hjälpa dig med att förhandla ner räntan på befintliga lån.

Lendo jämför bolån och lånelöften hos flera olika banker åt dig med en enda ansökan. Du får en lista med bankernas olika erbjudanden och du väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte. Det är helt gratis att använda tjänsten och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Betalningen av stämpelskatt

När Lantmäteriet har tagit emot din lagfartsansökan och behandlat den betalar du stämpelskatt mot faktura. Detta gäller även stämpelskatt för de pantbrev som du väljer att ta ut. Om du köper en bostad sker detta på den dag du tillträder.

Stämpelskatt bostadsrätt

Du betalar ingen stämpelskatt för bostadsrätt eftersom det inte krävs någon lagfart för dessa. Ur juridisk synvinkel är det bostadsrättsföreningen som är ägare till din bostad, och du som köpare köper endast rätten att bo i och nyttja din bostadsrätt.

Du behöver inte heller betala någon stämpelskatt om du skall belåna bostadsrätten eftersom en bostadsrätt inte har några pantbrev. Där skrivs istället pantsättningen in i lägenhetsregistret och en sådan pantförskrivning kostar vanligtvis bara runt 500 kr.

Foto av författare
Joakim har arbetat som fastighetsmäklare i ca 10 år och har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Han vill via sina guider förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp och försäljning av bostäder.

Lämna en kommentar

Hojjo Sverige AB
Ytterbyvägen 5C
442 30 Kungälv
Org nr: 559122-2780