Tvingad av banken att sälja bostaden

Ibland händer det saker i livet som gör att man kan få det tillfälligt svårt att betala sitt bolån. Det första du behöver göra om detta inträffar är att ta kontakt med din kreditgivare. Bankerna är ganska bra på att komma med förslag för att lösa situationen – det vill säga, om du spelar med öppna kort och själv försöker hjälpa till.

Om bostaden utgör säkerhet för ditt bolån kan den utmätas om du och banken inte hittar en lösning på låneinbetalningarna. Detta innebär att bostaden kan säljas på exekutiv auktion, men processen dit ger dig flera möjligheter att försöka lösa situationen om du är villig till detta.

Gäldenär och borgenär

tvingad av banken att sälja bostaden

Låntagaren som tecknat bolånet kallas för gäldenär, medan kreditgivaren, oftast banken, kallas för borgenär. Det är alltid bra att ha en god relation med borgenären och kommunicera eventuella negativa händelser som påverkar återbetalningarna av bolånet. Om du inte lyckas lösa dina inbetalningar under en tid och det lagras upp skulder är det stor risk att borgenären skickar detta till Kronofogden för att få sina pengar. Detta kan innebära att de tillgångar du har blir utmätta, oftast är det fastigheten som blir utmätt. Dina tillgångar behöver säljas för att borgenären ska få betalt.

Detta gäller även om du inte betalar andra räkningar, då kan dessa parter begära utmätning av dina tillgångar vilket innebär att din bostad även i dessa fall är i farozonen.

Kronofogden agerar

När en utmätning är utförd ser Kronofogden över vad som finns, om det inte finns andra möjligheter kan man besluta att sälja bostaden. Det kan utföras antingen av Kronofogden vid en exekutiv auktion/ försäljning eller så kan du få möjlighet att själv sälja din bostad.

Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se
 hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Vilket är mest fördelaktigt?

Det finns flera sätt att se det. Känslomässigt kan det kännas bättre att själv sälja bostaden än att få den offentligt utannonserad av Kronofogden. Rent ekonomiskt är det bättre att sälja själv via mäklare eftersom slutpriset alltid blir högre än vid en exekutiv försäljning utförd av Kronofogden. Försök få sanktion att sälja själv.

När Kronofogden agerar i en exekutiv försäljning handlar det inte om att marknadsföra bostadens fördelaktiga sidor eller att profilera den rätt gentemot spekulanter – detta är inte Kronofogdens arbetsuppgift. Budgivningen sker också direkt på plats, via telefon eller på visning. Hela proceduren ska gå snabbt och pengarna ska komma in. En mäklare kommer att göra ett bättre jobb.

Oavsett på vilket sätt du får in pengar att betala skulderna med så kommer Kronofogden att återta kravet på försäljning av bostaden när alla skulder är betalade.

En process hos Kronofogden där man ser över dina tillgångar ser ut så här:

  • Översyn av tillgängliga kontakta medel
  • Översyn banktillgångar
  • Löneutmätning
  • Finns tillgängliga fonder, aktier eller andra värdepapper
  • Lös egendom: Bostadsrätt, bil, teknik, båt etc
  • Fast egendom: Fastigheter av olika slag
  • Annan egendom som flygplan, skepp eller tvistiga fodringar

Hur kan detta lösas?

En god kommunikation med din kreditgivare för bolånet gäller alltid. Samarbete kan rädda många situationer. Ett skuldfinansieringslån kan vara en möjlighet. Detta erbjuds av flera kreditgivare eftersom bankerna har svårare att bevilja denna typ av lån. Lånet passar om du exempelvis har skulder hos Kronofogden, har haft betalningssvårigheter och många förfrågningar från kreditinstitut eller har betalningsanmärkningar.

Om du tvingas sälja bostaden rekommenderar vi att du kontaktar kronofogden och ber att få sälja själv. Då kan du genomföra en ordentlig försäljning med hjälp av en mäklare och få ut så mycket pengar som möjligt för bostaden.

Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se
 hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Foto av författare
Joakim har arbetat som fastighetsmäklare i ca 10 år och har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Han vill via sina guider förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp och försäljning av bostäder.

Lämna en kommentar

Hojjo Sverige AB
Ytterbyvägen 5C
442 30 Kungälv
Org nr: 559122-2780