Kapitaltillskott bostadsrättsförening

Vad menas med ett kapitaltillskott till bostadsrättsföreningen? Ett kapitaltillskott är medlemmarnas pengar som betalas in för att amortera på bostadsrättsföreningens lån. Ett sådant tillskott av kapital kan man också använda vid t ex en ombyggnation eller renovering istället för att höja avgiften för finansiering av ett nytt lån.

Kapitaltillskott – olika typer

kapitaltillskott till bostadsrättsföreningen

Medlemmarna i bostadsrättsföreningen kan bidra med kapitaltillskott antingen via månadsavgiften eller ett extra kapitaltillskott. Om en medlem skulle välja att sälja sin bostadsrätt kan båda dras av då man deklarerar försäljningen. Bostadsrättsföreningens styrelse ska tillgängliggöra dessa uppgifter till alla medlemmar, själva eller via utsedd förvaltare. Nedanför förklaras de olika typerna av kapitaltillskott.

  • Kapitaltillskott via månadsavgiften
    Vid inbetalning av månadsavgift går viss del av de inbetalda pengarna till amortering av bostadsrättsföreningens lån.
  • Extra kapitaltillskott
    Bostadsrättsinnehavarna kan också skjuta till en bestämd summa till bostadsrättsföreningen. Detta sker genom att man inom föreningen kommer överens om detta. Pengarna används för att sänka bostadsrättsföreningens lån eller för att undvika att behöva ta upp nya lån.

Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se
 hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Dra av kapitaltillskott i deklarationen

När, eller om, medlemmen bestämmer sig för att sälja sin bostadsrätt finns uppgifterna om det inbetalade kapitaltillskottet på kontrolluppgiften som skickas ut av föreningen. Det finns tydligt angivet hur stor summa du gjort i kapitaltillskott de åren som du varit ägare till lägenheten. Du kan dra av denna summa i deklarationen och på så sätt minska din vinstskatt om du skulle sälja bostadsrätten.

Foto av författare
Joakim har arbetat som fastighetsmäklare i ca 10 år och har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Han vill via sina guider förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp och försäljning av bostäder.

Lämna en kommentar

Hojjo Sverige AB
Ytterbyvägen 5C
442 30 Kungälv
Org nr: 559122-2780