Tidplan bostadsrätt

Hur lång tid tar det att sälja sin bostadsrätt?

Att sälja bostadsrätt kan gå relativt fort om inte fotografering eller homestyling exempelvis drar ut på tiden. Räkna med cirka 3 veckor från fotografering till kontraktering för att sälja en bostadsrätt. I de fall bostaden inte säljs efter första eller andra visningen planerar man vanligtvis en ny 1 – 2 veckor senare.

I vår tidplan har vi inte räknat med att bostadsrätten skall besiktigas eftersom det sällan görs besiktningar vid bostadsrättsaffärer.
Vår tidplan nedan visar en normal försäljningsprocess. Om inte allt går enligt plan kan försäljningen ta betydligt längre tid än vad vår tidplan visar.

Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se
 hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Tidplan bostadsrätt – steg för steg

Tidplan säljer bostadsrätt - hur lång tid tar det att sälja en bostadsrätt

1. Möte med mäklare.

Mäklaren besöker din bostad, ni gör en rundvandring och mäklaren värderar bostaden. Du är delaktig i etablering av en tidsplan för hela processen.

2. Homestyling och fotografering

Många frågar sig om man verkligen behöver anlita en stylingfirma eller en fotograf, men det är bilderna som behöver vara exceptionella då de flesta surfar online för att leta efter lägenhet. Man kan missa en stor del av målgruppen om bilderna inte är attraktiva nog. En styling kan ta 1-2 veckor beroende på hur mycket av det egna möblemanget eller stylistens möblemang som används. Oftast bokar mäklaren fotograf när stylingen är färdig. Bilderna levereras till mäklaren inom 1-2 veckor efter fotograferingen.

3. Annonsering och profilering

De mest attraktiva bilderna väljs ut för att bostaden ska profileras på rätt sätt i annonseringen. Mäklaren brukar sätta ihop annonsen ganska snabbt och publicera den på de flesta välbesökta sajterna för bostäder till salu. Annonsen bör ligga ute minst 2 helger i rad innan man arrangerar den första visningen eftersom de flesta som letar bostad tenderar till att söka på helgen då de är lediga.

4. Visning

Efter cirka 2 veckors annonsering är det lämpligt att planera in en visning i planen. Hur mäklaren lägger upp detta kan variera, ibland förekommer två visningar samma dag, en på dagtid och en exempelvis på kvällstid. Ett annat mäkleri kan föredra två olika dagar. Det kan också förekomma individuella visningar eller extravisningar.

5. Budgivning

Efter sista visningsdagen startar budgivningen direkt inpå. Hur lång tid en budgivning tar varierar, men det är vanligt att den tar 1-3 dagar. Antingen bestämmer säljaren vem han eller hon vill sälja till och stoppar budgivningen, eller så avslutas den när buden slutar att komma in, det vill säga när alla stannat.

När budgivningen på bostadsrätten är avslutad är nästa steg att skriva kontrakt. Köparen måste godkännas som ny medlem i bostadsrättsföreningen för att kontraktet ska bli 100% bindande, detta kan ta upp till 4 veckor. Däremot ska handpenning erläggas med 10% cirka 7-10 dagar efter signeringen.

6. Tillträde till bostadsrätten

Tillträdet och dess detaljer avtalas i överlåtelseavtalet mellan säljare och köpare. Tiden kan variera och man kan tillträda bostaden praktiskt taget när som helst, några dagar efter kontraktsskrivning och flera månader senare om så avtalas.

Läs även vår: Tidplan för försäljning av hus / fastighet

Glöm ej!
Jämför mäklarna och deras arvoden/provisioner med hjälp av hemsidan Hittamäklare.se så att du undviker att betala onödigt mycket i provision.

Använd offerterna när du skall välja mäklare och när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis att skicka in en ansökan hos Hittamäklare och du förbinder dig inte till något.

Foto av författare
Joakim har arbetat som fastighetsmäklare i ca 10 år och har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Han vill via sina guider förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp och försäljning av bostäder.

Lämna en kommentar

Hojjo Sverige AB
Ytterbyvägen 5C
442 30 Kungälv
Org nr: 559122-2780