Tidplan hus

Hur lång tid tar det att sälja hus?

Det tar oftast lite längre tid att sälja ett hus än en bostadsrätt och det beror på att hus oftast besiktigas i samband med försäljning. Där inte ovanligt att det tar över en månad eller mer innan man har ett kontrakt signerat av en köpare. En normal husförsäljning tar vanligtvis 4-5 veckor från fotografering till kontraktsskrivning med en köpare.

Om allt inte går enligt planen kan en försäljning ta betydligt längre tid en den vi anger i vår tidplan nedan.

Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se
 hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Tidplan hus – steg för steg

Tidplan sälja hus - hur lång tid tar det att sälja hus

1. Möte med mäklare.

Mäklaren besöker din bostad, ni gör en rundvandring och mäklaren värderar bostaden. Du är delaktig i etablering av en tidsplan för hela processen.

2. Huset besiktigas

En eventuell förhandsbesiktning av huset sker. Denna kan du boka själv hos mäklaren som har kontakten med besiktningsmannen, normalt utförs besiktning någon vecka efter bokningen av den. Du väljer själv om du vill förhandsbesiktiga huset eller inte.

3. Homestyling och fotografering

Även vid husförsäljning kan du med fördel anlita en stylingfirma eller en fotograf för att ta exceptionella bilder som står ut i konkurrensen då spekulanterna surfar online för att leta efter lägenhet. Precis som vid vilken bostadsförsäljning som helst vill man inte missa en stor del av målgruppen om bilderna inte är attraktiva nog. En styling kan ta 1-2 veckor beroende på hur mycket av det egna möblemanget eller stylistens möblemang som används. Oftast bokar mäklaren fotograf när stylingen är färdig. Bilderna levereras till mäklaren inom 1-2 veckor efter fotograferingen.

4. Annonsering och profilering

Profilering av husets interiör är viktig. De mest attraktiva bilderna väljs ut för att bostaden ska profileras på rätt sätt i annonseringen. Mäklaren brukar sätta ihop annonsen ganska snabbt och publicera den på de flesta välbesökta sajterna för bostäder till salu. Annonsen bör ligga ute minst 2 helger i rad innan man arrangerar den första visningen eftersom de flesta som letar bostad tenderar till att söka på helgen då de är lediga.

5. Visning

Rutinmässigt planeras visning in efter cirka 2 veckors annonsering. Då har mäklaren för det mesta samlat ihop intresserade husspekulanter. Hur mäklaren lägger upp detta kan variera, ibland förekommer två visningar samma dag, en på dagtid och en exempelvis på kvällstid. Ett annat mäkleri kan föredra två olika dagar. Det kan också förekomma individuella visningar eller extravisningar.

6. Budgivning

Efter sista visningsdagen startar budgivningen direkt inpå. Budgivningen på ett hus tar vanligtvis någon dag längre än för en lägenhet. Ofta är det ett större beslut att köpa hus än att köpa lägenhet. Exakt hur lång tid det tar varierar, men det är vanligt att budgivningen tar upp till 5 dagar. Antingen bestämmer säljaren vem han eller hon vill sälja till och stoppar budgivningen, eller så avslutas den när buden slutar att komma in, det vill säga när alla stannat.

7. Skriva köpekontrakt

När budgivningen på huset är avslutad är nästa steg att skriva köpekontrakt. Det är vanligt att köparen vill besiktiga bostaden och kan då göra detta inom 2 veckor – detta regleras av en klausul i kontraktet som gör gällande att köpet blir bindande efter att köparen har bekräftat köpet efter besiktningens utförande. Köparen har rätt att dra sig ur affären efter besiktningen om man inte längre vill köpa huset. Handpenning 10% av köpeskillingen ska erläggas när kontraktet skrivs under. Om villkor finns i kontraktet, som exempelvis rör besiktning eller liknande, håller mäklaren inne utbetalningen till säljaren i väntan på att villkoren ska vara uppfyllda.

8. Besiktning

Köparen har normalt max 2 veckor på sig att besiktiga huset och för att avgöra om affären ska utföras eller avbrytas.

9. Tillträde till huset

Tillträdet och dess detaljer avtalas i köpekontraktet mellan säljare och köpare. Tiden kan variera och man kan tillträda bostaden praktiskt taget när som helst, några dagar efter kontraktsskrivning och flera månader senare om så avtalas.

Läs även vår: Tidplan för försäljning av bostadsrätt

Glöm ej!
Jämför mäklarna och deras arvoden/provisioner med hjälp av hemsidan Hittamäklare.se så att du undviker att betala onödigt mycket i provision.

Använd offerterna när du skall välja mäklare och när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis att skicka in en ansökan hos Hittamäklare och du förbinder dig inte till något.

Foto av författare
Joakim har arbetat som fastighetsmäklare i ca 10 år och har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Han vill via sina guider förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp och försäljning av bostäder.

Lämna en kommentar

Hojjo Sverige AB
Ytterbyvägen 5C
442 30 Kungälv
Org nr: 559122-2780